Járványügy Somogyban

2020.04.29. 11:30

Ingyenes tanácsokkal segítenek az ügyvédek a nehéz helyzetben

Egy kaposvári ügyvédnő úgy döntött, igyekszik a lehető legjobbat kihozni a karanténhelyzetből. Már a veszélyhelyzet első hetét követően ingyenes tanácsadásba kezdett egy közösségi oldalon. Mostanra pedig egyre többen vállalnak hasonló „pro bono” szolgálatot: így tettek a Somogy Megyei Ügyvédi Kamara tagjai is.

Turbéki Bernadett

Fotó: LANG ROBERT

Debrecenyi Csilla Budapesten kezdte jogi pályafutását. Novemberben tette le az ügyvédi esküt, majd januárban Kaposvárra költözött, mert férje a somogyi megyeszékhelyen kapott hosszú távú munkát. – Szabolcsban nőttem fel, Somogy elvarázsolt a dombjaival és tavaival – mondta Debrecenyi Csilla, akinek az örömét azonban hamar beárnyékolták a koronavírus okán hozott intézkedések. Alighogy kinyitotta irodáját, már be is zárhatta azt a személyes ügyfélfogadás előtt.

– Egy hónapja ingyenes jogi tanácsadásba kezdtem, mert szeretnék segíteni ebben a rendkívüli állapotban – tette hozzá. Eddig csaknem százan keresték meg a legkülönfélébb ügyes-bajos dolgaikkal és a jelen helyzethez fűződő munkaügyi problémákkal.

A Somogy Megyei Ügyvédi Kamara tagjai közül is sokan gondolkodnak hasonlóképpen. Honlapjukon „Pro bono”, vagyis ingyenes szakmai szolgáltatás címszó alatt bemutatták azoknak az ügyvédeknek a névsorát és elérhetőségét, akikhez magánszemélyek vagy civil szervezetek fordulhatnak térítésmentesen, egyszeri jogi tanácsért a korlátozások ideje alatt.

Ez a szolgáltatás más, mint az eddig is létező Jogi Segítségnyújtó Szolgálat, amelyet az állam kontrollál, és amelynek célja, hogy az állam mindazok jogérvényesítését biztosítsa, akik arra hátrányos helyzetük miatt nem képesek.

A meglévő „nép ügyvédje” jogi segítségnyújtás kapcsán az ügyfélnek jövedelemigazolással bizonyítania kellett rászorultságát. Ebben az esetben az ügyvédek elszámolhatták az intézkedésekkel kapcsolatos költségeiket, amelyeket az állam állt.

A jelenlegi „Pro bono” jogi tanácsadás valóban ingyenes. A megye kétszázharminc ügyvédje és negyven kamarai jogtanácsosa közül harminc ügyvéd vállalta a térítésmentes, telefonos jogi tanácsadást. A különböző szakterületeken jártas harminc ügyvéd névsora már olvasható a kamara honlapján.

– Büszke vagyok a kollégáimra, hogy ebben a helyzetben, amikor szinte nincsenek ügyfelek, de a költségeinket ugyanúgy ki kell fizetni, vállalták az ingyenes szolgálatot – mondta Pongráczné Csorba Éva, a Somogy Megyei Ügyvédi kamara elnöke. – Akad közöttük, aki kifejezetten a folyamatosan megjelenő kormányrendeletek értelmezésére állt rá.

– A munkahelyek megszűnése és az összezártság miatt többnyire munkaügyi és családjogi kérdésekre számítunk – tette hozzá az ügyvédnő. Pongráczné Csorba Éva kiemelte: az elzártságban és a vírusveszélynek kitéve sokaknak lesz idejük elgondolkodni azon is, mit írjanak végrendeletükbe. Az ügyvédeknek is fontos, hogy azzal segítsenek, amivel tudnak, jelen esetben a szakmai hozzáértésükkel.

– Somogy megyében nagyon sok jól felkészült, tisztességes kolléga van, akiknek a jelen helyzetben mutatott önzetlen segítségével kicsit talán enyhíthetünk az ügyvédekről kialakult sztereotípiákon. Az elmúlt hónapok „börtönbizniszbotrányai” ugyanis nem jó fényt vetettek az ügyvédekre – tette hozzá az elnök.

Telefonbetyárok kíméljenek!

A Somogy Megyei Ügyvédi Kamara elnöke kiemelte: csak az első telefonos tanácsadás ingyenes, az esetleges további intézkedéseket már az ügyfélnek kell fizetnie. Pongrácz­né Csorba Éva bízik benne, hogy az ügyfelek kihasználják a lehetőséget, hogy ügyükben ingyenesen állnak az ügyvédek rendelkezésre. A kamara megyei szervezetének tagjai egyébként a szakmai segítségen kívül anyagilag is hozzájárulnak a járványügyi helyzet enyhítéséhez. A megyei kórház alapítványát egymillió forinttal támogatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában