Járványügy Somogyban

2020.04.30. 11:00

Kapát, vetőmagot vittek a rászoruló kertművelőknek

Ásót, kapát és vetőmagokat kapott nyolc újvárfalvai család szerdán. A Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság Maradj otthon, műveld a kerted! programjában három somogyi település (Újvárfalván kívül Rinyabesenyő és Lakócsa) 21 hátrányos helyzetű családját támogatta.

Góz Lilla

– Köszönöm szépen, ezzel könnyebb lesz kapálni, mint a régivel – mondta Orsós János, miközben átvette a kerti szerszámokat. A családfő a feleségével az idén először alakított ki két kisebb kertet. – Nem kell megvenni drága pénzen a zöldséget a boltból, van mihez nyúlni – jegyezte meg Orsós János. Kiss Nikolett kisfia izgatottan figyelte a házukhoz közeledő adományozókat a szúnyogháló résein át. A háromgyerekes édesanya minden évben egy kiskertet alakít ki a házuk mögött. Paradicsomot, paprikát, krumplit, kukoricát vetett el eddig. – Jó, ha van a háznál zöldség, gyümölcs, délután, ha nem esik, el is vetegetem a most kapott magokat – mondta.

– Egy, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében kerültünk kapcsolatba Újvárfalva településsel, és úgy gondoltuk, hogy támogatjuk az itt élő hátrányos helyzetű családokat – mondta el Pájer László, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság általános főigazgató-helyettese miközben a kerti szerszámokat osztották a falu családjainál. A csomagokban ásó, kapa, gereblye, kasza, valamint borsó-, répa-, tök- és cukkinivetőmagok és virágmagok találhatók. – Aki csak teheti, maradjon otthon és töltse el az idejét hasznosan, a kertművelés fizikálisan és mentálisan is pozitív hatással van az ember egészségére, ha pedig sikereket érünk el komfortérzetünk is nő – jegyezte meg a főigazgató-helyettes.

A kerti csomagok hátrányos helyzetű kisgyermekes családokhoz érkeztek – jegyezte meg Kis Péter Pálné polgármester. Megtudtuk, a település önkormányzata évek óta dolgozik azon, hogy pályázati forrásból képzésekkel és programokkal zárkóztassák fel a helybélieket. – Egyre többen alakítanak ki kisebb kerteket, már nem kell győzködni a családokat, hogy maguk termeljék meg a zöldségeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában