megyei időjárás

2020.04.17. 09:00

Lövik a felhőket: jégesőelhárítás zajlik megyeszerte

Elindult a jégeső-elhárítás Somogyban. Szeptember végéig végzik a jégszemcsék méretének csökkentését ezüst-jodid hatóanyag égetésével. Tavaly több tízmillió forintnyi terményt mentettek meg megyeszerte.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

Kovács Zsolt második éve kezeli Somogyjádon a francia minta alapján működő rendszert. – Az elégetett ezüst-jodid a feláramló meleg levegő segítségével jut a magasba, ahol a vízcseppeket megfagyasztva kisebb jégszemeket alakít ki – magyarázta. Egy applikáció segítségével mobiltelefonon kapják a meteorológiai jelzést, mikor és mit kell tenniük. Tavaly volt olyan nap, mikor tíz órán át kellett üzemeltetni a berendezést, főleg a júliusi időszakban ment a legtöbbet a somogyjádi talajgenerátor.

Idén a koronavírus miatt szemüvegben, maszkban és gumikesztyűben dolgoznak.

2018 óta nemcsak a régióban, hanem országszerte működik a jégeső-elhárítás. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a pécsi Nefela Dél-Magyarországi Jégesőelhárítási Egyesülés rendszerét terjesztette ki – Országszerte közel ezer, Somogyban pedig hatvanegy berendezés kezdte meg a munkát április közepén – mondta Huszár István, a Nefela Dél-Magyarországi Jégesőelhárítási Egyesülés igazgatója. Hozzátette: az időjárás változékonysága miatt második éve nem május elsején, hanem már áprilisban üzembe álltak a jégesőelhárító-berendezések.

– Kamaránk rendkívüli munkavégzési rendet és új munkavégzési szabályokat vezetett be a koronavírus-járvány miatt. Fertőtlenítőszerek, szájmaszkok és a gumikesztyűk használatát, továbbá a napi többszöri fertőtlenítést írtunk elő – mondta Berek Gábor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. Hozzátette: a tavalyi évben is több tízmillió forintnyi terményt sikerült megmenteni a somogyi jégelhárítók munkájának köszönhetően. Az idei védekezési szezon szeptember 30-ig tart. A 2019-es rendkívüli időjárás ellenére az összes mezőgazdasági kárbejelentést tekintve éves szinten harmadával csökkent a jégkár aránya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában