Járványügy Somogyban

2020.04.08. 09:00

Maszkot adnak, de remélnek

Fegyelmezetten tettek eleget annak a kérésnek a balatonbogláriak, hogy maradjanak otthon. Az önkormányzat itt is segít azoknak, akik nem tudnak kimozdulni: bevásárolnak és ételt szállítanak számukra. De szájmaszkot is osztanak az önkéntesek.

Koszorus Rita

Fotó: TIBOR KOVACS

Alig látni egy-egy járókelőt a Balaton-parti városban. A városközpontban, ahol egymás közelében több üzlet és butik is található, most nem nagyon látni vásárlókat, „zárva” feliratot annál inkább.

Nem csak az idősek zárkóztak be – óvakodva a koronavírustól – hanem a fiatalabbak is. S mivel ez az elzártság már negyedik hete tart, egyre nehezebben viselik. – Kapun keresztül, de sokat beszélgetünk az idősekkel – mondta Némethné Hegyi Bernadett önkormányzati képviselő. – Volt olyan idős ember, aki azt mondta: nagyon örül, hogy végre valakivel beszélgethet, mert már hetek óta nem találkozhatott az unokáival és magányos. Mindenhol előkerül a vírustól való félelem is.

Némethné Hegyi Bernadett önként vállalta, hogy részt vesz a mosható maszkok kiosztásában. Naponta nyakába veszi a várost és elviszi a védőeszközöket azoknak, akik igényelték az önkormányzattól. Első ciklusát kezdte megválasztása után, s elmondta: nem is sejtette, hogy ilyen feladata is lesz rögtön az első fél évben.

– A védekezés miatt fontosnak tartom, hogy legyen maszkom – mondta érdeklődésünkre Vargáné Kalmár Orsolya, aki a szociális alapellátásban dolgozik. – Ha betegség van, nem szeretném elkapni, de ha én vagyok beteg, azt sem szeretném átadni. Nem mondanám ezt félelemnek, csak egy egészséges tartás van bennem, nem is magamat, hanem a családomat féltem. – Ez csak biztosan egy rossz álom. Azt várom, mikor ébredünk fel belőle – mondta egy idős asszony, aki az újonnan kapott maszkkal a kezében húzódott már beljebb biztonságos lakásába.

Balatonboglár több száz maszk készítésével bízta meg a városban élő varrónőket, hogy az önkormányzat biztosíthassa azoknak, akik kérik. – Van egy tizenöt tagú varróbrigádunk, akik ebben a munkában részt vesznek – mesélte Mészáros Miklós, polgármester. – Egy közösségi oldala is van ennek, mert mindenki aki részt vesz benne, hasznosnak érezheti magát. Óvónőink is vállalták a varrást, így ők is aktívan töltik az időt, most, hogy nincs nyitva az intézmény.

Sok idős magányról és félelemről panaszkodott

Komoly áldozatokat hozott Boglár

Most nagyon körültekintően kell bánni a kiadásokkal – mondta el lapunknak Mészáros Miklós polgármester. Csak arra költenek Balatonbogláron, amire muszáj. Ennek a döntésnek áldozatául estek a civil- és sporttámogatások is. – Újra kell gondolni az egész életünket – mondta némi lemondással a hangjában a mindig derűs városvezető. – Ez már szállóige lesz lassan, hogy nem fogunk már úgy élni, mint eddig. Ezzel sajnos számolni kell, ennek ellenére nem mondtunk le teljesen a nyárról.

Az optimizmus azért megmaradt Balatonbogláron: abban bízik a városvezetés, hogy habár lassabban és később, mint eredetileg tervezték, de elkezdődhet a szezon. Ám jelenleg olyan nagy a bizonytalanság, hogy ezt csak remélik Balatonbogláron.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában