Járványügy Somogyban

2020.04.12. 19:28

Nyitott autóból szentelték meg a húsvéti ételeket

Kabrióval járta a települések utcáit a balatonlellei plébános azért, hogy szenteltvizet locsolhasson a húsvéti ételekre és italokra. Szűcs Imre atya vasárnap reggel hat órakor indult el Lelléről, másfél óra alatt pedig több száz család ételét szentelte meg.

Marosi Gábor

Sokan keresték fel az elmúlt hetekben a balatonlellei plébánost. Az emberek arra voltak kíváncsiak, hogy a járványhelyzetben, hogyan tudnák megszenteltetni húsvéti ételeiket. Szűcs Imre sokáig törte a fejét, hogy megoldást találjon, végül – ahogyan ő fogalmazott – felülről jött az ötletet. – Felhívtam a barátaimat és megkérdeztem tőlük, ki tud adni egy nyitott autót – mesélte Szűcs Imre. – Azt hozzátettem, lehetőleg ne egy IFA-t. A helyi yacht club vezetője, Tóth Balázs volt az első, aki azonnal felajánlott egy kabriót és mondta, hogy végigvisz a településeken. Előre megterveztük az útvonalat és csak a „jelentősebb” utcákon mentünk végig, hiszen ha csak Balatonlellén autóztunk volna végig, az 63 kilométer lett volna.

– A közösségi oldalon hirdettük meg az autós szentelést – folytatta a plébános. – Arra kértük az embereket, hogy kosaraikat tegyék ki a kerítésre, az utcára vagy az erkélyre. Volt azonban, aki a fára akasztotta a sonkával, kaláccsal, tormával, tojással és pálinkával megtöltött kosarát. Reggel hat órakor imádkoztam a lellei templomban, majd kezemben a szenteltvízzel beültem az autóba. Először végigmentünk Balatonlellén a Kossuth utcában, majd behajtottunk a Rákóczi, a Szövetség és az Arany János utcába, ezután átmentünk Balatonboglárra. Ott a Dózsa György, az Erzsébet, az Árpád és az Attila utcában szenteltem meg az ételeket. Ezt követően visszamentünk Lellére néhány utcába és elmentünk Látrányba is.

 

– Az út során többször kifolytak a könnyeim – hangsúlyozta Szűcs Imre. – Nagyon sokan voltak kint az utcákon, jó érzés volt látni azt a ragaszkodást, amivel az emberek megmutatták Krisztus iránti szeretetüket. A föltámadás örömhírét nem lehet karanténba zárni, ez benne él az emberekben. Ebben a zárt helyzetben pedig még inkább a felszínre tör, ezért sokan szeretnék megélni kapcsolatukat Krisztussal. A föltámadás örömhíre olyan, mint a búvó patak. Lehet, hogy észrevétlenül folyik, de olykor felbugyog, napvilágra tör. Az emberekben most ott van a csüggedés és a pánik, Krisztusban pedig a remény. Hiszen nem a sír az utolsó állomáshelyünk, hanem az örökélet és azt gondolom, hogy ez benne él a hívő emberekben – fogalmazott a plébános.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában