Járványügy Somogyban

2020.04.02. 11:30

Sajnos még az ördög se tudja, mikor lesz vége, ám egy biztos: maszk lesz

Több mint húszezer maszkot varrtak a Gold Consulting Szociális Szövetkezet varrónői az elmúlt két és fél hétben.

Góz Lilla

Nem csoda hát, ha már csukott szemmel is el tudnak készíteni egy védőeszközt. Azt mondják, a jó munkához jó kedv is kell: április elsején ördögszarvval a fejükön dolgoztak a kaposvári szabászok.

Patczai Ágnes tavaly március óta dolgozik a kaposvári szövetkezet varrodájában. Most csak védőfelszerelést készít tizennégy varrónővel együtt. – Mi úgy tudunk segíteni, hogy varrunk, szinte már csukott szemmel is el tudjuk készíteni a maszkot – mondta mosolyogva.

A szövetkezetben bő két hete készítik a maszkokat, annyi megrendelésük van, hogy nyolc külsős varrónő is besegít. – Napi 1200-1500 maszk készül, eddig több mint húszezret gyártottunk, van szimpla, dupla anyagú és dupla vetexes is – mondta Felvégi Krisztina csoportvezető. – Folyamatosan vásároljuk az alapanyagot, a gumi beszerzése a legnehezebb, amelynek hetek alatt nagy mértékben emelkedett az ára.

A maszkok telefonon rendelhetők és ki is szállítják azokat. – A védekezésben résztvevőknek és a rászorulóknak ingyenesen biztosítjuk, a többi vásárlónak 590 forintért kínáljuk, ami a munkabért és az anyagárat tartalmazza – tette hozzá a csoportvezető. – A száj­maszkok 90 fokon moshatók, így újrahasználhatóak. Tudjuk, hogy kevés maszk van, és horror áron adják – tette hozzá Felvégi Krisztina.

A dolgozókon kívül a munkaterületre nem mehet be idegen, folyamatos a kéz és a munkaterület fertőtlenítése. – Varrónőink önkéntes alapon, a családdal egyeztetve döntik el, hogy mikor tudnak jönni dolgozni, munkáltatóként rugalmas munkaidőt biztosítunk a számukra – mondta Lechner Zsuzsanna, a Gold Consulting Szociális Szövetkezet elnöke. – Az idősebb, beteg kolléganők és akik nem tudják másképp megoldani a gyerekfelügyeletet, teljes munkabérrel szabadságon vannak.

Lechner Zsuzsától tudjuk, hogy a L’ Altro étterem napi 15 adag ebédet biztosít számukra egy hónapon át. A Csákabonyi család vászonanyagot hozott, egy magánszemély tíz tekercs gumival segített, egy magán pedikűrös pedig mindenkit vár egy pedikűrre a veszélyhelyzet után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában