Járványügy Somogyban

2020.04.18. 15:36

Segítség a bajban: feltöltötték az üres büssüi kamrákat

Tartós élelmiszerekkel megrakott falubusz dudahangja verte fel szombaton Büssüt. Egy helyi kötődésű család alapítványa hetven lakosnak több mint másfél millió forint értékben vitt adományt, hogy a koronavírus miatti járványhelyzetben megsegítsék mindennapjaikat. Sok falubeli elvesztette állását, a napi betevő megszerzése is komoly gondot jelent számukra.

Góz Lilla [email protected]

– Szia Ákoska! Nem hiányzik az óvoda? – De nagyon – érkezett a büssüi kisfiútól a válasz az óvónő kérdésére, miközben kamaszokat meghazudtoló módon segített az adományok cipelésében. A falubusz utánfutóval érkezett, amelyről tartós élelmiszereket pakoltak le a családnak.

– Nagy segítség ebben az időszakban, nincs munka, a gyerekek szedik a tyúkhúrt, azt próbáljuk eladni a felvásárlónak, hogy legyen kenyérre való – mondta el a nagypapa. Mindenhol kihalt utcák, csak a macskák és a kutyák sütkéreztek a tavaszi napsütésben a magas fűben. A falubusz dudálására jöttek ki a kapuig a lakók.

 

– Kaptunk étolajat, tejet lisztet, cukrot, tésztákat,rizst, konzervet, nápolyikat – mutatta az csomag tartalmát Horváth Diána, akinek mosolygós kétéves kislánya is segített, a nápolyis vödröt kiszemelte magának. Az édesanya elmondta: a faluban ők még a szerencsésebbek közé tartoznak, mert férje az erdészetnél dolgozik, nem rúgták ki. Nagy Andrea egyedül neveli nyolc gyerekét, mióta férjét elveszítette.

– Csak a boltba megyünk sehova máshova, nem könnyű ez az időszak, sehol sincs munka – jegyezte meg az édesanya. Ember Szilviáék heten élnek egy háztartásban. Férje beleesett a leépítésébe, egy gyárban dolgozott, most sikerült elhelyezkednie Igalban közmunkásként. Három gyerekük közül kettő iskolás. – Van internetünk és telefon, ennek segítségével tanulnak, a nagyobbik harmadikos lesz, arra gyúrunk, hogy sikerüljön ez az év neki – mondta el az édesanya.

Hazatértek a segítő kezek

– Itt nőtt fel mind a 12 gyermekem, nagyon jó emlékekkel költöztünk el a városban a 80-as években – mondta el Murányi Ferencné, az adományozás ötletgazdája. Hozzátette: alapítványuk révén személyenként ötven kiló tartós élelmiszert osztottak ki szombaton a büssüi lakóknak.

– Itt gurultam le minden reggel biciklivel, mikor postásként dolgoztam – idézte fel mosolyogva fiatalkori emlékét. A Méltó Életért Alapítvány 2016-ban jött létre azzal a céllal, hogy fiatalokat, időseket egyaránt támogassanak. – Szeretnénk minél szélesebb körben elérni társadalmi rétegeket, jelzést kaptunk a polgármestertől, hogy Büssüben nagy szükség lenne a segítségünkre – mondta el Baranyai Sándor, az alapítvány kurátora.

– Hetvenen kapnak fejenként 23 ezer forintértékben tartós élelmiszert, ami sokuknak a napi étkezést tudja így biztosítani – mondta el Szegvári József polgármester. Hozzátette: nagyon sok helyi lakosnak megszűnt a munkája, a közeli vállalatok nem tudják alkalmazni őket. Naponta a gyerekek számára biztosítják az étkeztetést, száz adag meleg ebéd érkezik hozzájuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában