Járványügy Somogyban

2020.04.08. 14:00

Megérzik a települések az ingyenes parkolást

Jelentős bevételtől esnek el azok a települések, amelyeknél hétfőtől megszűnt a fizetős parkolás. Somogyban ez elsősorban Kaposvárt és néhány Balaton-parti települést érint.

Marosi Gábor

Sírva hívta fel szerkesztőségünket a napokban egy idős kaposvári asszony, akinek a vejét megbüntették a parkolóőrök, mert nem vett jegyet. A férfi néhány percre, csak addig hagyta el autóját, amíg anyósának beadta a boltban vásárolt termékeket. Az idős asszony látta, amikor a parkolóőrök rátették a piros csomagot veje autójára, de hiába kiabált le nekik, hogy ne tegyék, hajthatatlanok voltak.

Hétfőtől viszont ehhez hasonló helyzet biztosan nem fordul elő, hiszen a járványhelyzet miatt az egész országban ingyenessé tették a közterületi parkolást. Szita Károly, Kaposvár polgármestere hétfő délelőtt az M1 reggeli hírműsorában elmondta: a kormány azért csoportosítja át a pénzeket, hogy életeket mentsenek, ehhez pedig az önkormányzatoknak kötelességük hozzájárulni. Kiemelte: Kaposváron a parkolási díj kiesése, valamint a gépjármű- adónak a központi költségvetésbe átirányított része mintegy hatszázmillió forint kiesést jelent. Szita Károly hozzátette: a kiesett összeget máshonnan spórolja meg a város, kevesebb pénzt fordítanak a kultúrára és a sportra, de csökkentik a beruházásokat és a fejlesztéseket is.

Több balatoni települést is érint az intézkedés. Balatonfenyvesen csak a szezonban, június elejétől augusztus végéig kell fizetni a parkolásért. Az önkormányzat becslése szerint, ha nyáron is marad ez az állapot, akkor hatmillió forinttól esnek el.

Négy hete nem kérnek már pénzt

Összesen 1514 fizetős parkolóhelye van Siófok városának. Egy kivitelével, 708 belvárosi parkolóért egész évben fizetni kell, a többiért csak szezonálisan, május 15-e és szeptember 15-e között. Az önkormányzat jelenleg nem tudja megsaccolni, hogy a parkolási díjak elengedése mekkora bevételkiesést jelent, de tavaly 160 millió forintot szedtek be a díjakból. Siófokon egyébként már március 17-től ingyen lehet parkolni. Balatonföldváron csak május elsejétől szeptemberig kell jegyet váltani. A településen mintegy ötszáz fizetős parkolóhely van, ebből a város éves bevétele harminc-harmincötmillió forint.

Éppen az idéntől akarták bevezetni

Az idén szerették volna bevezetni a fizetős parkolást Balatonbogláron. A településen ugyanis jelentősen megnövekedett a forgalom, csak a Gömbkilátót évente száztizenötezren látogatják. Mészáros Miklós polgármester megkeresésünkre elmondta: mivel az egész országban ingyenessé tették a parkolást, természetesen nem vezetik be a fizetős szolgáltatást, hanem elhalasztják egy évvel. A tervek szerint négyszáz-ötszáz fizetős parkolóhelyet jelölnek majd ki, óránként pedig háromszáz forintot kérnek el, de bevezetik a napijegyet és az éves bérletet is. A balatonbogláriaknak azonban nem kell majd fizetniük a parkolásért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában