külföldi tulajdonosok

2020.04.25. 09:50

Szellemházat kapnának a csákányi rászorulók

Se ajtajuk, se ablakuk, a falakat már befutotta a repkény, a borostyán, a vadrózsa. Az udvarokat felveri a gaz, dőlni készül a fal, a kémény, potyognak a cserepek.

Vigmond Erika

Bosszankodnak a szomszédok, a település arculatát is elrontják a gondozatlan udvarú, elhagyott házak, melyekről elfeledkeztek a tulajdonosaik és amelyekből sokat látunk a somogyi aprófalvakban. Ezt elégelte meg a csákányi önkormányzat.

– Van három-négy olyan ingatlan, melyeknek külföldön élő – angol, német – tulajdonosai az 1990-es években voltak a faluban először és utoljára is, mikor megvették a házukat – kezdte Németh Endre polgármester. – Azóta is elérhetetlenek. A felszólító levelek sorra visszajönnek, ismeretlen címzettként. Próbáltunk utánuk kutatni is, de sikertelenül. Most még utoljára elküldjük a felszólítást. Ha az is eredménytelen lesz, jogi útra tereljük, hogy elidegenítési keretek között az önkormányzat átvehesse ezeket a házakat. Az így megszerzett ingatlanokat rászoruló családok kapnák meg.

A legtöbb elhagyott ingatlan külföldié, de akadnak magyar, mint például budapesti, békéscsabai tulajdonosok is. – Vannak olyanok, akiket ugyan elérünk, de a fülük botját sem mozdítják a kapott felszólításra – folytatta a polgármester. – Helyi szabályzatunk értelmében már büntetési tételt is kiszabunk. Amennyiben ennek sincs foganatja, az önkormányzat elvégzi helyettük a munkát, hogy a gondozatlan házaik ne rontsák a faluképet. A büntetés és a rendben tartás költségét ráterheljük az ingatlanra. Amikor ezek a költségek elérik az ingatlan értékét, lépni fogunk.

Németh Endre azt is elmondta: azokat az ingatlanokat, melyekről lemondtak a távol élő tulajdonosaik, és meg tudnak egyezni velük, lehetőségei szerint jelképes áron megvásárolja az önkormányzat. Eddig három házat vettek így, melyeket már oda is adtak rászoruló családoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában