éltető nedű

2020.04.15. 09:00

Szomjaznak a földek: egyhavi esőre lenne szükség

Sok területen megállt az élet a koronavírus-járvány miatt, a mezőgazdaságban azonban folyamatosan zakatolnak a munkagépek.

Marosi Gábor

Szabó Tamás, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) megyei elnöke elmondta: a gazdálkodók az őszi gabonákban irtják a gyomokat, gombaölő szerrel kezelik a földeket, és ahol szükséges, oda talajerősítő anyagokat is kijuttatnak, de van, aki még a tavaszi munkálatokhoz készíti elő földjeit.

Szabó Tamás kiemelte: térségenként eltérő, de legalább egy hónapja nem volt számottevő csapadék, ezért súlyos gondot okozhat a szárazság. – Az őszi gabonák sínylik meg először – hangsúlyozta a MAGOSZ megyei elnöke. – A tavaszi növényeknél még van remény, hiszen ha húsvét után érkezik csapadék, akkor javulhat a helyzet. Egyhavi esőre, negyven-hatvan milliméterre lenne szükség, de már a felével is beérnénk. Öntözéssel enyhíthető a szárazság, de Somogyban nincsen akkora mennyiségű felszíni víz, amennyire szükség lenne. Megoldás lehetne a fúrt kút is, de az nagyon drága, illetve a meglévő kisebb vízfolyásoknál völgyzáró gátakat kellene építeni.

– Felmérték a gazdák igényeit, hogy ki szeretne öntözni – folytatta Szabó Tamás. – A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kérdezte meg erről a mezőgazdászokat, és többen jelezték is szándékukat. Nyilván ez csak ott lehetséges, ahol a domborzati viszonyok megengedik.

A Dráva folyó melletti földeken lehetne öntözni, korábban volt is erre példa, de Belső-Somogyban ezt nehezen lehetne megoldani – tette hozzá a MAGOSZ megyei elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában