mérlegelés

2020.05.24. 09:00

37,5 kilós a csúcstartó kőröshegyi teknős

A teknősök világnapja alkalmából kötelező mérlegelésen vettek részt az állatok a látogatók nagy örömére Kőröshegyen. A csúcstartó a 37, 5 kilós aldabrai óriásteknős volt, aki hét évvel ezelőtt mindössze alig hét dekát nyomott. 

Góz Lilla

Az ország minden tájáról érkeztek gyerekek, Budapestről és Debrecenből is a teknősmérésre Kőröshegyre. Pécsi Tibor a teknősök világnapja alkalmából minden évben mérlegre teszi baba és kifejlett páncélosait.

A 2015 óta működő parkban csaknem 300 teknőst gondoz, közülük a legsúlyosabb egy aldabrai óriásteknős, amelyet egy párizsi állatkertből alig hét dekásként hozott el, most pedig meghaladja hét évesen a 37 kilót. Nem sokkal maradt le a legidősebb lakó sem, amelyik sarkantyús teknős 110 éves. 1910-ben egy francia idegenlégiós hozta Egyiptomból, majd a hazai állatkerti leltárból került hozzá. Megjegyezte: a világon a legidősebb teknős a szingapúri állatkertben 256 évet élt. A legtöbb teknős növényevő, a parkban élők kedvenc csemegéje a gyermekláncfű, az aligátor, a király-és az ékszerteknősök pedig ragadozók és a halakat kedvelik.

– Hagyomány már, hogy minden évben a teknősök világnapján megismerkedhetnek az itt gondozott fajokkal a családok, a mérés mellett számos érdekességet tudhatnak meg a hazai és a trópusi fajokról – tette hozzá a park tulajdonosa. Takács András Ürömről, Pest megyéből érkezett családjával Kőröshegyre. – A kedvenc állatai a lányaimnak a teknős, nagyon élvezik, hogy sok új információt tudhatnak meg itt – tette hozzá az édesapa. Júliustól várhatóak a teknősök születése, jelenleg száz tojás van a kőröshegyi parkban, de még legalább ugyanennyire számítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában