Járványügy Somogyban

2020.05.12. 11:30

A Balatonon töltötték a hétvégét akik tehették

A fürdéshez ugyan még hideg a Balaton, de napozókat már sokat láttunk Fonyódon és Bogláron is a vízparton, hiszen a hőmérők 27-28 fokot mutattak a hétvégén. Erre a hétvégére végre kinyithatott a Balaton és sokan éltek a lehetőséggel. A vendéglátóhelyek legtöbbje is kinyitott és a vásárterek is kitárták kapuikat.

Koszorus Rita

A fonyódi vásártér a kijárási korlátozások idején is várta a vevőket, ezen a hétvégén pedig különösen sokan döntöttek egy jó vásári lángos mellett. Aki csak tehette, kihasználva a májusi nyarat és betartva az előírásokat a szabadban válogatott a kereskedők és helyi termelők portékái között.

Napfürdőzőkkel, sétálókkal és horgászokkal voltak tele a mólók. Fonyódon a kikötői üzletsoron már pénteken is sokan voltak, s az üzletek sorra nyitottak meg. A lángosos már második hete várta különleges szabályok mellett a vendégeket, de a büfékből is sült hal illata áradt és a strandkellékesnél is kint sorakoztak már a matracok, gumicsónakok és a Fonyód feliratú hűtőmágnesek.

Az éttermek óvatosabban ugyan de szintén megnyitottak, a Fapipa vendéglő például kifejezetten erre a hétvégére időzített. – A május elsejei hétvégén elviteles rendeléseket vettünk fel és a karantén étlapunkról házhoz szállítottunk – mondta Torma Zoltán, a vendéglő tulajdonosa. – A megszokotthoz képest a mostani forgalmunk csak a tizede volt. De arra nagyon jó volt, hogy a téli átépítés után hozzászokjunk az új térhez, így most már a rendes nyitás sem jelentett gondot.

Hozzátette: már csütörtökön kinyitották a teraszt, kicsit kapkodva ugyan, mert nem számítottak arra, hogy ilyen gyorsan bevezeti a kormány a lazításokat. – A terveket az étlapra már a télen megcsináltuk, de úgy gondoltuk, hogy még ráérünk megrendelni a nyomtatást. Tegnap éjjel és előtte este készültünk fel a nyitásra.

Nem csak a kikötői üzletsoron várták a vendégeket, a város több pontján kinyíltak a teraszok. Erre a hétvégére mintegy öt vállalkozó jelezte nyitási szándékát az önkormányzat felé.

Balatonbogláron is újra élettel telt meg a part, sőt voltak, akik a hétvégén már meg is mártóztak a magyar tengerben.

Lépcsőháznál, liftnél sokkal biztonságosabb a vízpart

Balatonlellén a kikötő környékén sorra nyitottak ki a vendéglátóhelyek. Persze volt olyan is, ahol csak takarítottak és az asztalokat rendezték el, természetesen egymástól tisztes távolságra. – Ilyenkor már azért itt nagyobb élet szokott lenni – mondta a helybeli Szabó Tamás. – Szerintem, aki eddig is félt a vírustól, az most sem jön el a Balatonra. Bár nem tudom, hogy mitől kellene itt félni. Óriási szabad tér, jár a levegő... Biztonságosabb a vízpart, mint egy panelház, ahol egymásnak adhatják a vírust a lépcsőházban, liftben. Itt megnyugtatóbb is, mint a négy fal között.

Sokan gondolták úgy, mint a lellei fiatalember, hiszen a hétvégére élettel telt meg a Balaton, a vendéglátók legnagyobb örömére.

Járványügy Somogyban

A dosszié további cikkei

Járványügy Somogyban

A dosszié további cikkei

Ezek is érdekelhetik