virágzás

2020.05.11. 09:00

A háromhektáros mező most is csábítja a turistákat

Már csak néhány napig lehet megcsodálni a babócsai basakert csillagos nárciszait. A hófehér növények szinte még teljes pompájukban díszítik a mintegy háromhektáros mezőt. Közép-Európa legnagyobb nárciszosát az elmúlt napokban is többen felkeresték.

Marosi Gábor

Fotó: TIBOR KOVACS

Látványos fényképek készültek pénteken is a babócsai basakertben. A turista hölgyek megállás nélkül örökítették meg a szebbnél szebb nárciszokat. Kissné Szetecska Mária Zalaegerszegről érkezett megcsodálni a virágokat. Elmondta: tizenöt évvel ezelőtt járt Babócsán és már akkor is ámulatba ejtette a hatalmas nárciszos.

Elmondása szerint máig sokat szépült a basakert környezete és látszik, hogy gondját viselik az itt élők a törökök különleges örökségének.

A korábbi évektől eltérően azonban idén jóval kevesebben gyönyörködhettek a csillagos nárciszokban. A koronavírus járvány miatt ugyanis el kellett halasztani az április végére tervezett nárciszünnepet. Jáger Gábor, Babócsa polgármestere elmondta: ezt nagyon rosszul élte meg a falu közössége, hiszen az ott élőknek ez jelenti a télből való „kiszabadulást”. A nárcisznapot pótolni nem lehet, ezért újabb egy évet kell várni a következő ünnepre.

– Hamarosan lekaszáljuk a területet – mondta Jáger Gábor. – Erre van engedélye az önkormányzatnak, viszont meg kell várnunk, amíg teljesen elszáradnak a virágok. Számításaink szerint nagyjából két és fél hét múlva kezdődhetnek el a munkálatok. Arra azonban figyelni kell, hogy kemény talajon dolgozzon majd a munkagép, mert ha puha talajon kaszál, akkor megsérülhetnek a földben lévő nárciszhagymák. A lekaszált virágokból és a fűből széna készül az állatoknak, bár a nárcisz levele enyhén keserű – tette hozzá a polgármester.

Háremhölgyei kedvéért hozatta ide az első nárciszhagymákat a babócsai basa még a középkorban; a török világnak régen vége van már, de a csillagos nárcisz itt maradt és hatalmas területen elterjedt. A nárciszvirágzást hagyományosan fesztivállal ünneplik meg Babócsán.

Fokozottan védett az egész terület

A fokozottan védett természetvédelmi területet bárki látogathatja. Fontos azonban betartani néhány szabályt: a virágokból például tilos hazavinni és a nárciszhagymát sem szabad kiásni a földből. Ennek egyik oka, hogy megőrizzék Közép-Európa legnagyobb egybefüggő nárciszosát, illetve hogy tovább szaporodjon a növény. A tíz hektáros bekerített basakertben, mintegy három hektáron teremnek a nárciszok. Jáger Gábor kiemelte: természetesen az elvirágzás után is látogatható a falu határában lévő zöld kert. Több helyen padok és asztalok is vannak, így a turisták is meg tudnak pihenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában