boldogabbak a nők?

2020.05.22. 11:30

A nők szerint az a bizonyos pohár félig mindig tele van

Boldogabbak a nők, illetve a több gyermeket nevelők, az iskolázott és a házasságban élő emberek. Új adatokkal rajzolták meg az ország boldogságtérképét. Ugyan Somogy évek óta nem szerepel a legfényesebben ebben a rangsorban, de tudatos szemléletformálással az itt élők is boldogabbak lehetnek.

Kovács Gábor

Az ELTE PPK Pozitív Pszichológia Kutatócsoportja a Bagdi Bella vezette Jobb Veled a Világ Alapítvány támogatásával 2019 áprilisa és a 2020 márciusa között internetes közvélemény-kutatással ismét elkészítette Magyarország boldogságtérképét. A vizsgálatban összesen 7863, 17 és 92 év közötti férfi és nő vett részt az ország 962 településéről, akik a felmérés keretében önként vallottak a szociális jólétükről és a mentális egészségükről.

A listán a megyék között Veszprém tört az élre, míg a legelégedettebbek a sorsukkal a székesfehérváriak lettek a városlakók között. Somogy viszont az utolsó harmadban végezett Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyével együtt. A korábbi években is ide pozicionáltuk magukat, és azóta sem sikerült kitörnünk a sereghajtók közül. A megyei jogú városok közt Kaposvár pedig a sereghajtó az idei felmérés szerint.

A boldogságbesorolás azonban természetesen szubjektív megítélést feltételez, éppúgy, ahogy egy pohár lehet félig üres vagy félig tele, attól függ honnan nézzük, elemezte kérésünkre Máté Mártonné balatonboglári tanácsadó szakpszichológus.

– A pesszimizmus legtöbbször környezeti hatásokra alakul ki valakiben, de azért nem örök érvényű, mert tudatos szemléletformálással megváltoztatható – mutatott rá a szakértő érdeklődésünkre. – Azt mindenképpen jó tudni, hogy a saját életünket könnyítjük meg azzal, ha tényszerűek vagy optimisták vagyunk.

A változtatáshoz szükséges tudatosság azonban erős „itt és most”-ban való jelenlétet igényel, ilyenkor általában elhagyjuk a múlt érzelmi tölteteit és nem koncentrálunk a jövő problémáira sem – mondta Máté Mártonné.

A 2019–20-as felmérésben egyébként a nők minden régióban boldogabbnak vallották magukat az országban, a mentális egészség és a pszichológiai immunitás terén is határozottan jobban állnak, mint a férfiak. Ez 2016 óta dokumentálható folyamat.

Változás viszont a korábbi eredményekhez képest az, hogy az 51–65 éves nők, és a 26–35 éves férfiak boldogságszintje volt a legmagasabb a 2019–2020-as tanulmányban. A felmérésben ugyanakkor a köztisztviselők és a közalkalmazottak elégedettsége magasabb lett, mint a például a vállalkozóké.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában