másodlagos felhasználás

2020.05.30. 09:00

Ami az asztalosoknak szemét, az neki igazi kincs: hajómakett halgerincből és zöldséges ládából

A marcali Hiba Csaba a hajómakettek szerelmese.

Vigmond Erika

Hatalmas kézügyességgel és türelemmel tervezi meg és készíti el az apró vitorlásokat. A járvány időt adott neki, hogy a hobbijának éljen. Alkotóműhelyében egymás után sorakoznak az utolsó simításokra váró makettek. – 15 éve kaptam ajándékba egy maketthajót. Az első gondolatom az volt: ilyet én is tudnék építeni. Bementem a makettboltba, megvettem a Titanic elemeit és összeraktam. Megmondom őszintén: nem kellett hozzá sok fantázia. Akkor döntöttem úgy, hogy olyan hajómaketteket építek, aminek minden darabját én készítem el. Nem tanultam sehol, csak úgy rááll a kezem. Technikából mindig jó voltam a suliban, a rajztudásomat pedig leginkább édesapámnak köszönhetem.

Bármiből készülhet hajóalkatrész, amiben meglátom az evezőlapátot, a kormányt, vagy éppen a hajóorr díszének formáját. Például halgerincet előszeretettel használok hajótestváznak, mert nagyon szép ovális formát ad ki palánkolás után. Természetesen a fa az elsődleges alapanyag. Ami az asztalos barátaimnak szemét, az nekem kincs, de a klasszikus zöldséges láda öt milliméteres csiszolt fenyőoldalai is kiválóan használhatóak.

Azt mondja, lehet, hogy előző életében hajóács volt. – Egyszerűen késztetést érzek arra, hogy nekem ezt kell csinálnom. Kipróbáltam időnként mást is, de kilencven százalékban hajómaketteket készítek.

Mindig az a kedvenc hajótípus, amit éppen épít. Legyen az csónak, balatoni vitorlás, Kolumbusz hajója, a Santa Maria, vagy korabeli hadihajó, mint a Mary Rose, VIII. Henrik flottájából.

 

Türelem és kézügyesség is kell

Hiba Csaba azon kevesek közé tartozik, aki kifejezetten hajókkal foglalkozik. Mint bármely más kézműves makettnél, itt is nagy türelem és kézügyesség kell a pár milliméteres alkatrészek elkészítéséhez, hogy a végén összeálljon egy szemet gyönyörködtető hajó. Külön kutatásokat is illik végezni hajók tervrajzai után, a pontos másolat miatt. Egy bonyolultabb hajómakett elkészítése hónapokat, de akár éveket is igénybe vehet. Az ára is ezt tükrözi: ötvenezer forinttól, akár a csillagos égig.

 

Noé bárkájától a hajómalomig

Nemcsak pontos másolatok, hanem történelmileg is hűek a marcali fiatalember keze alól kikerülő kishajók. – Múzeumoknak is építettem már – mondta Hiba Csaba. – Például a gemenci múzeum felkérésére elkészítettem Jókai Mór Az arany ember című regényéből ismert bőgőshajót, és a hajómalmot. A zebegényi Hajózástörténeti Múzeum pedig Noé bárkáját kérte tőlem. Versenyekre is viszem a munkáimat, és ha hívnak, természetesen kiállításokon is bemutatom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában