Járványügy Somogyban

2020.05.09. 09:00

Diákmunkára nem hat a járvány

A koronavírus-járvány a diákmunkapiacot is átrendezte. Egyes szektorokban kevesebb munkalehetőségük lesz a fiataloknak, mint korábban. Felértékelődnek viszont a szabadtéri munkák, például a strandokon, büfékben és a mezőgazdaságban.

Góz Lilla

A kaposvári virágfürdőben dolgozott csúszdaőrként tavaly egész nyáron Kelemen Kata. Pécsen végzett el egy képzést, hogy betölthesse ezt a munkakört. A napokban érettségizik és tervezi, hogy júniustól újra dolgozna. – Jól éreztem magam a tavalyi munkahelyemen, és szeretnék idén nyáron is ott dolgozni, már elküldtem az önéletrajzomat – mondta a kaposvári lány. Megjegyezte: a járvány miatt mindenképpen olyan munkát keres, amelyet szabadban végezhet.

Nyaranta 2200 diáknak segít Somogyban elhelyezkedni a Meló-Diák Iskolaszövetkezet. – Fel fognak értékelődni a szabadtérben végezendő diákmunkák – mondta Dakó Roland, a Meló-Diák régiós vezetője. Hozzátette: a strandokon, a büfékben és a mezőgazdasági idénymunkás tanulókra nagy kereslet ígérkezik. Több egyetemista már elhelyezkedett az elmúlt hetekben, a gimnazistákra az érettségit követően a jövő héttől számítanak. – Gyárakban, üzemekben dolgoznak most leginkább, ahol ugyanúgy vonatkoznak rájuk is a kötelező óvintézkedések, minden belépésnél lázat mérnek nekik, szájmaszkot viselnek és sűrűbben használnak kézfertőtlenítőt – mondta a régiós vezető. Szerinte nem lesz kevesebb lehetősége a járványhelyzetben a diákoknak. – Kivár most mindenki, de a gazdaság beindítását az atipikus foglalkoztatási formák fogják segíteni, mint például a diákmunka – mondta.

Főállású felvétele helyett iskolást alkalmazhatnak

Dakó Roland szerint sokan a bizonytalan helyzet miatt a nyár folyamán nem fognak főállású munkatársat alkalmazni, hanem diákokkal próbálják pótolni a hiányzó munkaerőt. Az órabérek a tavalyhoz képest kissé emelkedtek.

– A diákok átlagos órabére bruttó 1300–1400 forint körül alakul, amelyből 15 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetni – mondta el Dakó Roland. Megjegyezte: a munkavállaló fiataloknak lehetőségük van online is jelentkezni az állásokra.

A Kaposvári Villamossági Gyár évek óta alkalmaz fiatalokat, nem csak a nyári hónapokban. Jelenleg 30-40 diák dolgozik náluk a gyártósoron és a raktárban.

– Akinek jó kézügyessége van és akar dolgozni, megállja a helyét, volt már rá példa, hogy aki diákként nálunk dolgozott, utána felnőttként visszatért a szakmai területre – mondta el Szalai Gyula, a vállalat ügyvezető igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában