Járványügy Somogyban

2020.05.31. 09:00

Fertőző a forinthiány

A diploma és a szaktudás segített megőrizni a jövedelmeket a koronavírus okozta gazdasági nehézségek idején. Erre szükség is volt, mert egy friss felmérés szerint csak a válaszadók felének maradt változatlan a jövedelme az elmúlt két hónapban. Ám a kistelepüléseken élők könnyebben vészelték át ezt az időszakot.

Kovács Gábor

A kaposvári Nagy György nyugdíjasként is dolgozik, mert szervizi munkáknál számítanak a szaktudására. – Nekem nem lett kevesebb a jövedelmem, mert a járvány alatt a cégem elküldött ugyan egy hónap szabadságra, de fizették – mondta. Mások nem voltak ilyen szerencsések.

– Felére esett vissza a jövedelmem a munkaidővel párhuzamosan – felelte Miszari Márk benzinkutas. – Remélem, hogy rövidesen megszűnik ez a helyzet.

– Életünkben nem álltunk még ennyit! – panaszolták a taxisok, a távolsági buszpályaudvar mellett. – A forgalom továbbra is 30 százaléka a vírus előttinek. Ez a jövedelmünkön is érződik.

A magyarok 35 százalékának csökkent a jövedelme 2020 eleje és májusa között, de 50 százalékuké változatlan maradt, sőt, 4 százaléknak még emelkedett is. A fennmaradó 11 százaléknak nem volt bevétele, derült ki a Pulzus kutatóintézet közvélemény-kutatásából.

Ha a csökkenés mértékét nézzük, a válaszadók 8 százalékának felére esett a jövedelme, 7 százaléknyi válaszadónál 30 és 50 százalék közé tehető a visszaesés. A nyilatkozók 13 százaléka 10–30 százalékos veszteséget könyvelhetett el, és 7 százalékuk 10 százaléknyi jövedelemcsökkenést vallott be.

Nem mindegy, hogy hol élünk, mennyi idősek vagyunk, sőt még a nemünk sem: a nők 53 százalékának maradt változatlan a jövedelme, míg a férfiak 47 százalékának. Általánosan elmondható, hogy az idősebbeknek volt biztosabb az állása, de még a fiatalok között is akadt növekvő jövedelem. A Tárki szerint a legkisebb mértékben a Nyugat-Dunántúlt, az Észak-Alföldet és Észak-Magyarországot érintette a jövedelemcsökkenés, míg a Dél-Dunántúl helyzete átlagosnak mondható ezen a téren. A fővárosban és környékén, valamint a Közép-Dunántúlon és a Dél-Alföldön apadtak a leginkább a jövedelmek.

 

Vidéken kevesebbet veszítettek

A kisvárosokban és a községekben élők kevésbé érezték meg a jövedelemcsökkenést a vírus terjedésének idején, derült ki a kutatásokból. A gazdasági elemzők szerint a koronavírus okozta váratlan krízisre a munkáltatók eltérő válaszokat adtak. A legrosszabb megoldás nyilván a felmondás volt, de sokaknak csökkentették a fizetését, vagy csupán a bónuszaikról kellett lemondaniuk. Voltak olyanok, akiknek megkurtították a munkaidejét, de őket hivatott támogatni az állami bérkiegészítés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában