Járványügy Somogyban

2020.05.21. 09:01

Hírek röviden: fontos, hogy odafigyeljünk a higiéniára

Kövesse velünk a koronavírussal kapcsolatos híreket.

Sonline

Budapest, 2020. április 23. A Mol saját gyártású, Hygi elnevezésû kéz- és felületfertõtlenítõ szerét pakolják ki a Golgota téri töltõállomáson 2020. április 23-án. Megkezdte a Mol a Hygi kéz- és felületfertõtlenítõk árusítását. MTI/Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

21:30

A Kaposvári Egyetem 12 hallgatójának ítélték oda idén az élsportolói ösztöndíjat. A koronavírus-járvány miatt az ünnepélyes átadó ugyan elmaradt, de az érintettek már megkapták oklevelüket és a pénzügyi támogatást is.

20:00

Közel kétezer ember vesztette el állását egyetlen hónap alatt Somogy megyében. Ugyan sok cég igyekezte átcsoportosításokkal megmenteni alkalmazottait, ez jó néhány szektorban nem mindig vezetett eredményre. Ide kattintva elolvashatja cikkünket a témában.

19:00

Élőben tekinthetik meg a Csiky Gergely Színház Énekes madár c. darabját

18:30

A népesség számához viszonyítva megyénkben nőtt a legnagyobb mértékben az álláskeresők száma. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adatai alapján Somogyban a márciusi 15746 főhöz képest áprilisban már 16363 álláskereső volt.

Járásokra bontva így alakult márciusról áprilisra a munkakeresők száma Somogyban:

 

Barcsi Járás

131 fővel csökkent

Csurgói Járás

61 fővel csökkent

Fonyódi Járás

129 fővel nőtt

Kaposvári Járás

289 fővel nőtt

Marcali Járás

117 fővel nőtt

Nagyatádi Járás

158 fővel csökkent

Siófoki Járás

404 fővel nőtt

Tabi Járás

20 fővel csökkent

18:00

Ismét házhoz ment a Csiky. Ezúttal Szvetnyik Kata, Tóth Molnár Ildikó, Krajcsi Nikolett és Zsíros Linda lép fel.

17:30

Élőzenés köztéri köszöntésre kért engedélyt Huszár József, aki a szociális szféra munkatársainak zenél pénteken – számolt be róla a barcsihirek.hu.

A barcsi zenész úgy gondolta többek között a Szociális Központ dolgozóinak is kijárna az elismerés és a köszönet mellé jól jönne egy kis ajándék is. Ezért döntött úgy, hogy erkély koncerttel kedveskedik nekik és a Barcsi Szociális Központ lakóinak. Az intézménnyel szemközti lakóház egyik erkélyéről szól majd a zene gondozóknak és gondozottaknak pénteken délután.

17:10

A bizonytalan helyzet ellenére sem maradhat el a Rippl-Rónai Fesztivál. Idén egy rendhagyó, online rendezvénysorozattal készülnek a szervezők az érdeklődők számára.

16:45

Kőszeghyné Raczkó Zsuzsanna evangélikus lelkész mondta el legfontosabb gondolatait a jelenlegi helyzetben az Istentiszteletek látogatási lehetőségeiről Fonyódon, és Balatonbogláron, illetve az óvintézkedések részleteiről.

15:50

A digitális oktatásról szóló új információkat Hidvégi József, Fonyód polgármestere is megosztotta közösségi oldalán.

https://www.facebook.com/hidvegi.fonyod/photos/a.1717565595155559/2611107659134677/?type=3&__xts__%5B0%5D=68.ARBPGz3a4P11Bo8o9-X5tTPTtZStAEg3Y_Z05RKXw2ALafmGvYzC6xdvcm24V52XJQTr-7aZH2ja3i9Tblgc8A9gTModDDmQCM0SbCwHVmbVLfFzpWGgN3AqQHFZcG8K-Fg0v34zU2R-KWtykQUc3mUzDvGx0Y2uX3W5KfyUZOQTbbf1D3GLknfFr7atvjGQxjmbyamXl7jp9xGf-x7e5KdwJL0luAV7s5q7xrFe2WG8YJ1kf1pEp3jEQ-jau-DrV5f8wlUxpzMnDTBwn5qJFo3UJQRt5YoKgIKSlaICvsGRJSks_-FG9JIZDa6ousvu7a1EgpKia7dvtiPI1T9C_lRdFG-T&__tn__=-R

13:30

A patikákat is sújtó különadó elrendelése a gyógyszertárakat működtető vállalkozásokból ellenérzést váltott ki, mivel úgy vélik, hogy a patikák a koronavírus-járvány idején is a betegek szolgálatában, többletfeladatokat vállalva végezték munkájukat. Az ügyben a gyógyszerész kamara is felemelte a szavát.

– Természetes, hogy vészhelyzetben mindenkinek szolidárisnak kell lennie, és részt kell venni a védekezés költségeiben – ismerte el Szabó Péter Balázs, a Magyar Gyógyszerészi Kamara somogyi elnöke, a lengyeltóti Fehér Holló Patika vezetője. – Azonban azt is figyelembe kell venni, hogy a patikusok fokozottan ki vannak téve a veszélynek, még jobban, mint most a háziorvosok, hiszen a gyógyszerekért a betegek minden körülmények között elmennek. A kollégák helytálltak, tudomásom szerint egy gyógyszertárat sem kellett bezárni a veszélyhelyzet idején Somogyban. Nem mindegy, mert vidéken 10-20 kilométerenként van gyógyszertár, így a betegeknek sokat kellett volna autózniuk.

12:20

A Magyar Honvédség lehetőséget kínál azoknak, akik a járvány miatt elvesztették a munkájukat – írja közösségi oldalán a Somogy Megyei Kormányhivatal.

11:44

Az operatív törzs csütörtöki tájékoztatója.

10:47

A csütörtöki kormányinfó élő adása:

10:40

Továbbra is házhoz mennek a könyvek.

10:00

A Csiky Gergely Színház csütörtöki online előadása:

2020. 05. 21. csütörtök 19 óra

Az előadás megtekinthető a Csiky facebook oldalán és a www.csiky.hu weboldalon.

Tamási Áron: Énekes madár

Székely népi játék

Történik akármelyik székely faluban, akármikor.

Gondos Eszter, vénleány – Német Mónika

Gondos Regina, vénleány – Szvetnyik Kata

Gondos Magdolna, fiatal leány – Mikecz Estilla

Bakk Lukács, vénlegény Eszter vőlegénye – Fándly Csaba

Préda Máté, vénlegény, Regina vőlegénye – Mohácsi Norbert

Kömény Móka, fiatal legény – Krausz Gergő

Kömény Ignáczné, a Móka anyja – Varga Zsuzsa

Dobos György – Horváth László

SZÉKELY KAR:

Varga Zsuzsa, Tóth Molnár Ildikó, Stefánszky István, Szvath Tamás, Varga Fekete Kinga m.v, Turi Endre

Zene: Cári Tibor

Jelmeztervező: Ledenják Andrea

Korrepetitor: Barabás Edit

Világítástervező: Memlaur Imre

Ügyelő: Szűcs László

Koreográfus: Orza Calin

Díszlettervező: Csíki Csaba

Szcenikai vezető: Szalai József

Súgó: Csorba Mária

Segédrendező: Váradi Szabolcs

RENDEZŐ: BÉRES LÁSZLÓ

Az Énekes madár egy remekmű: ragyogóan ötvözi egybe az egyedit az általános emberivel. Ez a kettősség már a színhelyre és az időre vonatkozó írói utalásban megtalálható: „Történik akármelyik székely faluban, akármikor.” A házsártos öreglányok és vén vőlegényeik háromszor szorítják meg a gyenge, védtelen szerelmeseket. A szerelem mind a háromszor a csoda révén menekül meg. Az idősödő vénleány testvérpár, Gondos Eszter és Regina maga gazdálkodik, küzd a falu előtti megbecsülésért, amelynek „koronáját” férjhez menetelük jelentené, de sem Bakk Lukács, sem Préda Máté nem szerelmes, s emiatt halogatják az esküvőt hosszú évek óta. Velük ellentétben Gondos Magdó és Kömény Móka egymásra találása az igaz szerelem jegyében születik – felébresztve az idősebbek irigységét és féltékenységét.

9:47

Kaposvár

Újra megtelt élettel az uszoda.

Visszatértek jól megszokott közegükbe, a vízbe a somogyi megyeszékhelyen a két nagyobb úszóklub, a Kaposvári Sportközpont és Sportiskola, valamint az 1. MCM-Diamant Adorján SE versenyzői.

Nehéz időszakot hagyhattak maguk mögött a kaposvári úszók, akik a koronavírus-járvány miatt a szárazföldre, egészen pontosan otthonaikba kényszerültek az elmúlt két hónapban. Mint arról lapunkban is beszámoltunk, a vészhelyzet bevezetésekor szinte azonnal áttértek az online edzésekre és amennyire csak lehetett, egyénileg tartották magukat formában.

9:30

Witzmann Mihály a fogyasztók és tisztességes vállalkozások hatékonyabb védelméért szólalt fel.

9:00

A Platán strand fejlesztése nem csak, hogy jó ütemben halad a koronavírus ellenére, de további támogatást is kiérdemelt.

8:50

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában