illatos világ

2020.05.03. 15:30

Illatozó ajándékok gyógynövényekből

Illatos figyelmességek készülnek egy kis konyhában Csokonyavisontán.

Koszorus Rita

Fotó: TIBOR KOVACS

Az elmúlt hetekben megnövekedett a forgalom, sokan választják a természetes házi szappant anyák napi ajándéknak.

– Ez egy különleges szappancsomag, amit én raktam össze magamtól – mutatta a szalaggal átkötött színes és illatos szappanokat Fodor Józsefné, Saci. – Körömvirágos, levendula, citromfű és rozmaringos van benne, mert ezek a legjobb vírusölők.

A Saci szappanok ugyanis természetes anyagokból készülnek. – Sok mindent megtermelek a kertben: levendulát, körömvirágot, citromfüvet – mondta a szappankészítő. – Bioháztartásból vesszük a kecsketejet, de olíva- és kókuszolaj, sheavaj és százszázalékos illóolajok is belekerülnek.

Mint elmondta, hosszas előkészületek előzik meg a szappankészítést, amely már mindennapi tevékenység Fodorék háztartásában. A zsiradékokat elegyíti megfelelő, azonos hőmérsékleten elkészített lúgoldattal. Ilyenkor indul el a kémiai reakció, amely után kitölti a még folyékony szappant. – Hosszú folyamat az érlelődés, nyolc hetet kell érnie, mire távozik belőle a lúg, a víz, és szárad.

Megnőtt a kereslet, anyák napjára sokan keresték a Saci-féle szappanokat

A vásárok és szabadtéri rendezvények ugyan elmaradtak, de érkeznek megrendelések az interneten. A Fodor házaspár szappanadományt ajánlott fel azoknak a településen, akiknek a vírusveszély miatti nehéz helyzetükben nem engedhetik meg most maguknak a piperetermékek megvásárlását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában