negatív hatás

2020.05.13. 11:30

Kényszeres szorongást is okozhat a lemaradástól való félelem

A FOMO (Fear of Missing Out) a szakemberek körében nem ismeretlen szó, a felhasználó lemaradástól való félelmét jelenti, aki kényszeresen szorong, ha nem tudja ellenőrizni rendszeresen közösségimédia-felületeit vagy az online híreket.

Koszorus Rita

Egy közelmúltban végzett kutatás szerint elsősorban a 16 és 24 éves korosztály van veszélyben, nekik komolyabb függőséget okoz a közösségi média, mint a cigaretta vagy az alkohol. A félelemnek számos oka lehet, ebből a kutatók huszonegyet határoztak meg.

– Van egy veszélyforrás: az online világban élni és aztán egy idő után már félni kimozdulni otthonról – magyarázta Kovács Gergely, az INDIT Közalapítvány „TÜKÖRKÉP” Kaposvári Addiktológiai Konzultációs Központ vezetője. – A fiatalok inkább jelen vannak az online térben, s azt nagyon nehéz kezelni, hogy mi a valós és mi a fake news, az álhír. Az pedig teljesen eltérő, hogy ez mennyire befolyásolja a mindennapi életüket.

A FOMO veszélye nemcsak az addikció, de az is, hogy nehéz kiszűrni azt, ha valaki fél mindentől, vagy leszűkíti a társas kapcsolatait. Ezzel nem nagyon keresnek meg minket.

Mátraházi Tibor több Kaposvár környéki általános iskola pszichológusaként látja a gyerekeken, hogy már kisiskolás korban a közösségi média rabjává tudnak válni. A fiatalabbakat a lájkok vagy követők száma annyira nem izgatja, de hogy éppen mit csinálnak a többiek és a csevegés, az már igen. – Inkább a középiskolások körében elterjedt trend, hogy minél több ismerős, követő, kedvelő legyen – mondta Mátraházi Tibor, aki azt vallja, a teljes megszüntetésnek nincs értelme, az a célravezető, ha két-háromóránként veheti elő a telefont a gyerek.

Beszélgessünk

Kovács Gergely, az INDIT Közalapítvány „TÜKÖRKÉP” Kaposvári Addiktológiai Konzultációs Központ vezetője szerint az is fontos, hogy ha már feltűnt, hogy nagyon beszűkült a fiatal mozgástere, nem barátkozik, akkor a családtagok beszéljenek vele. Érdeklődjenek, miért történt ez a változás, vannak-e barátai, mennyire ismeri őket. S, ha feltártuk az okokat, el lehet kezdeni a falak lebontását közös programok szervezésével, napirend tervezésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában