nyílt vízen

2020.05.30. 20:00

Kifutottak az első személyhajók

Kifutottak az első személy- és sétahajók, elkezdődött a 174. hajózási szezon a Balatonon. Nagyszombat helyett 50 nap késéssel, de újra felsorakozott a Bahart flotta, hogy közelebb hozza egymáshoz a Balaton két partját.

Kolumbán Tünde

Fotó: NemA

Kifutottak az első személy- és sétahajók a balatoni kikötőkből, szombaton délelőtt verőfényes időben megkezdődött a hajózási idény. Az első járat Fonyódról kelt útra Badacsonyba, a következő Siófokról indult a szemközti Balatonfüredre. Egyelőre a legforgalmasabb négy útvonalon Siófok-Balatonfüred-Tihany, Balatonboglár és Révfülöp, Fonyód illetve Badacsony valamint Balatonmáriafürdő és Balatongyörök között járnak a menetrendszerinti járatok, de a nézelődni vágyóknak szóló sétahajók is elérhetők már 9 kikötőben.

 

A Bahart mostantól kéthetes periódusokban hirdet menetrendet, ez még része a járványügyi intézkedéseknek, mint ahogy az is, hogy a hajók belső tereiben fel kell tenni az arcot takaró maszkot, aminek viselése a nyitott fedélzeten is ajánlott. Az utasokat ez persze a legkevésbé sem zavarja. Egy Siófokról Tihanyba tartó székesfehérvári család azt mondta, hogy a munkában így is, úgy is használniuk kell a maszkot, megszokták már, és a kényelmetlenségnél nagyobb öröm számukra, hogy végre kirándulhatnak egyet hajóval.

A szombat délelőtt elsőként kifutott menetrendi járatokra meglepően sokan vártak. Fonyódról Badacsonyba 140 utas kelt át és 70 bringát is feltoltak a hajóra, míg a Siófokról Füredre tartó katamaránon 60-an indultak az északi part felé.

A Balatoni Hajózás 174 éves történetében alig fordult elő még az ideihez hasonló eset, hogy a hajók nem tudtak elindulni a hagyományos nagyszombati idénykezdetkor, arra pedig egészen biztosan nem volt még példa, hogy 50 nap késéssel, húsvét helyett pünkösdkor induljon el az idény. Dónucz László, a Bahart értékesítési- és forgalmi igazgatója azt mondta áprilisban és májusban átlagosan 50 ezer körüli utast visznek a személyhajók, a teljes éves forgalom szempontjából (tavaly több mint 700 ezer utast szállítottak) tehát nem számottevő a majd kéthónapnyi kisesés.

Annál inkább számít majd a most induló, a hajózás szempontjából meghatározó nyári időszak. Az utasok zöme júliusban és augusztusban vált jegyet a balatoni hajókra, köztük nagyon sokan a programhajók miatt keresik a kikötőket. Azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy a rendezvényhajók mikor állhatnak csatasorba. – Nagyon nehéz előre megbecsülni, hogy milyen forgalmat tudunk majd bonyolítani a nyári szezonban. Igyekeztünk a helyzethez mérten egy optimista üzleti tervet összeállítani. Nagyon fontos a három nyári hónap, hiszen a teljes éves forgalom 80 százaléka ekkor realizálódik – mondta Dónucz László, hozzátéve, hogy júliusra az előző évi forgalom 75, míg augusztusra a tavalyi adatok 85 százalékával számoltak.

A komp forgalma ugyanakkor a május eleji lazítások óta szépen kúszik felfelé, hiszen míg áprilisban volt olyan hétvége, hogy mindössze 3-500-an vették igénybe a révközlekedést, addig májusban már egyetlen napon 4000 körül volt a komp utasok száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában