Járványügy Somogyban

2020.05.26. 09:00

Kincsek a szemétben: hamar új gazdára talál a kopott holmi

Egyre több használaton kívüli bútor, háztartási eszköz érkezik a kaposvári hulladékudvarban működő újrahasználati központba. Sokáig nem kell tárolniuk a megunt kincseket, hamar elkapkodják a portékát. A járványhelyzetben sokaknak több ideje marad egy jó kis otthoni szanálásra.

Góz Lilla

Serlegekkel megrakott doboz érkezett a hétvégén az újrahasználati központba. Az itt dolgozók a hétfői szünnapon pakolták el az árukat. Sok bútort a hétvégén vittek el, most könyvek, pohárkészlet, társasjátékok, zsúrkocsi, matrac, fotelek, felmosószettek képezik a repertoárt. Több egyszerű háztartási eszköz szinte új állapotban kerül ide, amelyik kicsit szépséghibás, megjavítják. – Nagyon szép, újszerű kerti bútor jött a múlt héten, hamar el is vitték, de komplett fürdőszobaszekrényt is hoztak, már az sincs meg.

A járványhelyzetben egyre többen döntenek úgy, hogy betérnek a központba. Napi szinten körülbelül száz kaposvári keresi fel a hulladékudvart. – Ingyenesen be lehet hozni a megunt bútorokat, feleslegessé vált háztartási dolgaikat, azt tapasztaljuk, hogy az elmúlt hetekben egyre több érkezik, de hamar napokon belül ki is ürünek a polcok – mondta Szilágyi Ádám, a Kaposvári Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője. A holmiknak nincs vételára, 500-1000 forint közötti tárolási díjat kérnek mindössze.

Két esztendeje, 2018 január elsején nyitott az újrahasználati központ, ami akkor országosan a második volt a budapesti után. Szilágyi Ádám megjegyezte: annak a lehetőségét szerették volna megteremteni bő két és fél évvel ezelőtt, hogy a kaposvári háztartásokban a feleslegesség váló, ám jó állapotú, másnak még használható tárgyak, bútorok ne váljanak szemétté, hanem tegyék elérhetővé másoknak. A kaposvári központ hétfő kivételével hétköznaponként és szombaton reggel 8 órától délig, szerdán pedig este 7-ig várják az ügyfeleiket. Zöld hulladékból is több érkezik most. Egy-egy fűnyírást követően sokan nem várják meg, míg a ház elől elviszi a szolgáltató, hanem inkább befuvarozzák. Sokan az építési törmeléket szállítják be utánfutóval. A tervek szerint az elmaradt tavaszi lomtalanítást ősszel pótolja a szolgáltató.

Szelektíven gyűjtjük, de még mindig nem tisztán tesszük bele a kukába

Halmokban állnak a bálák a kaposvári hulladékudvarban. Van, amely italos dobozokból, a másik mosószeres műanyagokból, míg a harmadik PET- palackokból áll hatalmas tükröt mutatva fogyasztási szokásainkról. Egyre tudatosabban gyűjtik a kaposváriak szelektíven, a legnagyobb probléma még mindig az, hogy a műanyag és fém csomagolási anyagot nem ürítik ki. – Nem kell kimosni, de nagy segítség, ha egy vajasdoboz nincs félig, vagy egy joghurtosdobozt kikanalaznak, így megkönnyítik a dolgozók munkáját – mondta el Szilágyi Ádám ügyvezető. Hozzátette: nyaranta több PET- palack érkezik a hulladékudvarba, a papírból pedig inkább karácsony táján nő meg a behozott mennyiség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában