hullámzó tervek

2020.05.18. 11:30

Mederkotrás, klímaváltozás: a Balaton jövőjéről is tanácskoztak

A Balaton mederkotrása, a klímaváltozás tavat érintő hatásai és az új területrendezési törvény balatoni vonatkozásai is témát adtak a Balaton Fejlesztési Tanács pénteki online ülésének, ahol említés szintjén az eladásra váró Bahart kikötők kérdése is felmerült.

Kolumbán Tünde

Fotó: NemA

Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) elnöke a Bahart reorganizációs tervében szereplő négy közforgalmú kikötő (Balatonakali, Balatonudvari, Balatonkenese, Csopak) értékesítése kapcsán azt mondta, hosszú távon meg kell tartani ezeket a kikötőket vagy Bahart, vagy önkormányzati tulajdonban. – A Balaton mellett élők nagyon szeretnék, hogy ez a négy közforgalmú kikötő köztulajdonban maradjon, és azt látom, hogy erre a fő tulajdonos irányából is van szándék – mondta Bóka István.

A Balaton Fejlesztési Tanács ülésén Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkár a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet Területrendezési terve és a 44 vízparti terv kapcsán arról tájékoztatott, hogy zajlik a beérkezett vélemények feldolgozása. Hangsúlyozta, hogy a vízparti területekre vonatkozó védettségi szintek és jogok nem változnak.

Az ülésen Illés Lajos, az Országos Vízügyi Főigazgatósághoz tartozó Viziterv Environ Kft. vezetője a mederkotrási tervekről azt mondta, a mederfelmérés elkészült, szó volt arról, hogy mely területeken és mennyi iszapot kellene kotorni, illetve a kitermelt zagyot hol tudják elhelyezni. A téma fontos vízminőségi szempontból is, hiszen a tavalyi jelentős algásodás óta folyamatosan terítéken van a mederkotrás ügye, másrészt a meglévő zagytározók megtelése miatt keresik azokat a lehetséges helyszíneket, ahol a kitermelt és megtisztított iszap elhelyezhető. Illés Lajos szerint a Balatonból összességében közel ötmillió köbméter iszap kitermelése lenne szükséges. A kotrás költsége 90 milliárd forint, de az összeg felét akkor is el kellene költeni, ha a tavalyi algavirágzásban érintett vonyarcvashegyi és balatongyöröki térségben emelnének ki 2,6 millió köbméter iszapot, amit a nyirádi bauxitbánya területén lehetne elhelyezni.

Hosszabb őszt hoz a klímaváltozás

A klímaváltozás hatásairól Horváth Ákos, a Balatoni Viharjelző Obszervatórium vezetője azt mondta, eltolódik a téli időszak, az ősz sokáig tart, a klasszikus tavasz zaklatottan érkezik, míg a nyarak szárazabbak és melegebbek lettek. A szakember szerint a heves viharok mind gyakrabban eredményezik a Balaton kilengését, ami befolyással van az iszaplerakódásra is. Az idei nyarat illetően is az átlagosnál szárazabb és melegebb időszakot jeleznek a meteorológusok, és most sem kizárt, hogy egy heves vihart követően villámárvizek alakulnak ki. Horváth Ákos kiemelte, hogy a klímaváltozással összefüggésben óriási az építészet felelőssége, hiszen a déli part fokozódó beépítésével gyengül a Balaton mikroklímája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában