majdnem szüret

2020.05.28. 09:00

Megelőzték a fagyok a cseresznyeszedőket

Megyeszerte érik a cseresznye, de idén nem lesz bőséges termés, legalább az egyharmada elfagyott a gyümölcsnek. Ahol nem öntöztek, az aszály is sújtotta az ültetvényeket, most pedig az esővel harcolnak, hogy a szemek ne repedezzenek meg.

Góz Lilla

Vödörrel a kezükben érkeztek ültetvényükre kedden Tomka Anna és lányai. Biogazdaságukban pár napja kezdett el érni a cseresznye egy hektáron. – Pénteken szedtünk először, ha kicsit melegedne az idő, akkor jobban beérne – mondta el a kaposszerdahelyi termelő. Hozzátette: fajtáik hűtés nélkül is elállnak egy hétig, idén viszont kevesebbet tudnak szedni. – A cseresznyénk harmada elfagyott. Ami megmaradt, az szépen terem, bízunk benne, hogy lesz rá kereslet nyersanyaggyümölcsként – jegyezte meg Tomka Anna. Ami pedig megmarad, abból lekvár és gyümölcssajt lesz. Korábban az aszály, most pedig a sok eső okoz gondot.

– Amikor megáll a víz a cseresznye száránál, akkor permetezővel levegőt fújunk a szemekhez, hogy ne repedezzen meg – mondta Tomka Anna.

Balatonvilágoson a két hektáros cseresznyésben már kint vannak a gyümölcsszedő létrák. – Több virágot hagytunk meg, de így sem úsztuk meg a fagyokat, átlagosan 20–30 százalékkal kevesebb gyümölcsöt tudunk szedni, mint korábban – mondta Borsos Gergely, a Balaton Fruit Kft. kertvezetője.

 

Előbb az aszályra, most a sok esőre panaszkodnak

Átlagosan 15–20 tonna gyümölcsöt szüretelnek hektáronként a balatonvilágosi cseresznyésben. – A jövő héten kezdjük meg az értékesítést, jelenleg a piacokon 1200–1500 forintért kínálják a gyümölcsöt – mondta Borsos Gergely kertvezető. Tóth István kaposvári növényvédelmi szakmérnöktől tudjuk: a márciusi és áprilisi éjszakai fagyok károsították a virágokat, továbbá az aszály sem tett jót a növénynek. – Elsősorban a korai fajtáknál gyenge a termés – mondta.

A somogyi termés 80–90 százalékát általában belföldön értékesítik, a többi kerül a külföldi piacokra, döntően a szomszédos országokba. A cseresznye 3-4 százalékos részarányt képvisel a magyar gyümölcságazatból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában