ünnep

2020.06.10. 17:30

A hazaszerető magyarok új zarándokhelye lehet Zrínyi kútja

Magyar és horvát zászlót tartó Zrínyi-kadétok álltak sorfalat a Zrínyiújvárnál, ahol szerdán felavatták a rekonstruált kutat, miután a régészek felbecsülhetetlen értékű feltárásaikat befejezték. Két ország és két megye határán ezzel új turisztikai attrakció született.

Kovács Gábor [email protected]

Új-Zrínyivár hadi erőssége a Mura folyótól kőhajításra, a somogyi Őrtilos külterületén, és a zalai Belezna határában, valamint Murakeresztúr közelében állt. Innen támadta a költő és hadvezér a török kézen lévő Kanizsát, és ide vonult vissza az eszéki híd elpusztításával járó téli hadjárat után. Végül a hősies küzdelem ellenére 1664-ben a török feldúlta és lerombolta Új-Zrínyivárt. A fából készült kút szerkezetét azonban a vizes föld megőrizte.

Ötven éve, még az egyetemi szakdolgozata előtt kezdte keresni a vár helyét Vándor László, a Zala Megyei Múzeumok volt igazgatója. 2006 óta Költő László somogyi régész is rengeteget dolgozott a feltáráson. A régészeti munkák befejeztével új külsőt kapott a kút, hogy fogadhassa a látogatókat. Vándor László a helyszínen ismertette a vár történetét, melyre egykor egész Európa figyelt. Megjegyezte: új zarándokhely lehet az újjáépített kút.

 

A hősi halált halt katonák emlékére koszorút helyezett el Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese, Böröndi Gábor altábornagy, Magyar Honvédség parancsnok-helyettese, Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, valamint Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke és Szászfalvi László, somogyi országgyűlési képviselő. Őrtilos, Belezna, Alsódomború és Légrád polgármesterei is lerótták a kegyeletüket. Laczkó Flórián, helyi katolikus lelkész és Székely Attila protestáns tábori lelkész felszentelte és megáldotta az emlékhelyet.

– A 400 éve született Zrínyi Miklós a magyar katonák igazi példaképe, nem véletlenül neveztük el róla az új haderő fejlesztési programunkat, a Zrínyi 2026-ot – mondta Németh Szilárd, aki megemlítette: idén 160 milliárd forinttal többől gazdálkodik a magyar honvédség.

Az egyetlen hazai Zrínyi-emlékhely

Örömteli meglepetés, hogy a vírus lecsengésével már lehet megemlékezéseket tartani, mondta Költő László régész, aki Ábrahám Leventével, a Rippl-Rónai Múzeum vezetőjével együtt koszorúzott. A Zrínyi-évfordulóra készültek el a munkával. A lelőhely az egyetlen emlék, ami a költő, hadvezér és politikus Zrínyihez köthető a mai Magyarország területén, ezért volt felbecsülhetetlen jelentőségű az ásatás. A kútból emberi csontok, a vár területéről kályhacsempék, fegyverek, sisak, szablya, ágyú- és muskétagolyók kerültek elő.

A környék turizmusát is fellendítheti

Nagyon fontos Őrtilosnak a megújult hadikút és Zrínyiújvár, mert ezzel a környék turizmusa új lendületet nyerhet, hangsúlyozta Kelei Zita, Őrtilos polgármestere. Olyan lehetőséget kaptak, amelyet szeretnének kihasználni a közeljövőben. Az épülő új kerékpárúttal együtt Őrtilos beilleszthető lesz a Drávához és a Murához utazók programjába, és színesítheti a látnivalókat. A helyiek ma is számon tartják, hogy Zrínyi földjét alkották egykor, és a hagyományőrző egyesület, az önkormányzatok rendezvényeket szerveznek az emlékezéshez.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában