kedvezőtlen idő

2020.06.19. 11:30

Aszály miatt kevesebb a repce és az őszi árpa

A jégeső következményeit mérték fel az elmúlt héten délután Rácegres határában. A magyaratádi szövetkezet munkatársai öt táblát vizsgáltak, a környéken 130 hektáron gazdálkodnak. Ezzel párhuzamosan zajlik a géppark átvizsgálása, lassan közeleg az aratási gépszemle.

Harsányi Miklós

Aratóverseny Somodorban

Fotó: Lang Róbert

Javában zajlik a géppark átvizsgálása, itt az aratási gépszemle a gazdaságoknál. Lackovics Sándor, a magyaratádi Barátság szövetkezet elnöke elmondta: a felkészülésre ötmillió forintot fordítanak. Először két családi vállalkozásnak vágják majd a 60 hektárnyi őszi árpát Ráksi és Fiad határában. A magyaratádi agrárvállalkozásnak 110 hektáron saját termesztésű repcéje is van. Lackovics Sándor úgy számol: a 2019-es hektáronkénti 3,8 tonnás átlagterméssel szemben az idén elfogadható, ha elérik a három tonnát. S ezen kívül 150 hektáron búzát is vetettek. Az aszály számlájára írta, hogy egy hektáron öt tonna gabonát takarítanak be a múlt évi hat tonna helyett. – Legyen elég két szám: tavaly májusban 169,3 milliméter eső hullott a térségben, a múlt hónapban 33,9 milliméter – mondta Lackovics Sándor. – A szárazság egyenes következménye a gyenge hozam.

A cégvezető kiemelte: a terményekre nem kötöttek szerződést. Annak adják majd el, aki többet fizet. Elsősorban nem a mennyiségre, hanem a minőségre törekednek, s a biztonság érdekében egy akkreditált cég vesz mintát majd az új terményből, akik gondoskodnak a szükséges vizsgálatokról. Ennek költsége elérheti akár a félmillió forintot is, ám így az aratás után abszolút pontos képet kapnak a búza állapotáról.

Tóth Zoltán somogysárdi családi gazdálkodó elmondta: csaknem négymillió forintot költenek az aratással összefüggő előkészületekre. – Közel 600 hektáron gazdálkodunk és bérmunkát is vállalunk – közölte. – Az őszi árpánál egyértelműen látszik, hogy a tavalyinál gyengébb lesz a hozam. 2019-ben 7,5 tonnát takarítottunk be hektáronként, idén már hat tonnának is örülnék.

Gépszemlén

Csiszár Ferenc, a somogyszili Szili Kalász Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta: ma tartják az aratási gépszemlét. Mivel jó állapotban van a kombájn és az összes erőgép, így néhány százezer forintból megússzák az ellenőrzést. Június 25. és július 5. között kezdődhet az őszi árpa aratása, melyből az előző évi nyolc helyett 6,5 tonnára van kilátás hektáronként. Szabó Tibor mezőcsokonyai családi gazdálkodó 50 hektáron termeszt őszi árpát, s közepes, 5-6 tonnás átlaghozammal kalkulál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában