emlékezés

2020.06.22. 17:55

Bálint Gazda várdai szobrára fekete szalag került

A kertészmérnök, legendás tévés személyiség, Bálint György Várda díszpolgára volt. Egy évvel ezelőtt, éppen századik születésnapja előtt nem sokkal vette át a díszpolgári címet a somogyi településen.

Koszorus Rita

Az ünnepi alkalom okán egy egész napot Várdán töltött, ahol volt lehetőségünk beszélgetni Bálint gazdával. Elmondta: a hírnévből ő a felelősséget érezte, hiszen több ezren hallgattak tanácsaira, és ahova csak ment, mindenütt kérdésekkel bombázták őt a hobbikertészek. – Rendkívüli meglepetés volt számomra ez a díszpolgári cím – mondta lapunknak tavalyi látogatásán Bálint György. – Ezt a hírt akkor kaptam, amikor megtudtam: Budapest egyik kerületében nem szavazták meg a képviselők a díszpolgári címet számomra.

Ezután láncreakció kezdődött, több mint harminc település ajánlotta fel az elismerést az ország kertészének. Bálint gazda ezt úgy fogalmazta meg: „körül ölelte” őt mindenki a nehéz időkben. Végül a várdai felkérést fogadta el, amelyet azért is adományoztak neki, mert komoly szerepe volt abban, hogy Várda az országban elsőként lett madárbarát település.

A Bálint gazda nevet negyven évvel ezelőtt kapta, amikor 1981 a Magyar Televízió Ablak című közérdekű magazinműsorának állandó munkatársa lett. Közérthető tanácsaival, tudásával lett népszerű, és 1991-től a Gazdaképző című műsor főszerkesztésével is megbízták.

– Épp olvastam a leveleit, amiket küldött nekünk a díszpolgári cím felajánlására reagálva – mondta érdeklődésünkre hétfőn szomorú hangon Varga András, Várda polgármestere. – Nem volt kérdés, hogy ő legyen a díszpolgár, 140-en javasolták őt. De csak azért ennyien, mert több hiteles ívünk nem volt.

Tiszteletére egy virágot ábrázoló fa szobrot készített Csikós-Nagy Márton, amelyet néhány hónappal később Bálint Gazda jelenlétében avattak fel. Utolsó Varga Andrásnak írt levelében azt ígérte Gyuri bácsi, ha vége a koronavírus miatti bezártságnak, első útja Várdára vezet majd. Ez már nem történhetett meg, hiszen június 21-én este örökre elaludt.

Hétfőn Várdán a szoborra fekete szalagot kötöttek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában