Trianon 100 Somogyban

2020.06.04. 17:04

Békés tíz perccel emlékeztek a magyar táj felett a pilóták

A levegőben is megemlékeztek a trianoni eseményekről csütörtökön délelőtt. A kaposújlaki repülőtérről három gép, egy AN-2-es, illetve két Cessna-150-es típusú gép szállt fel tízkor.

Marosi Gábor

Fotó: BOROSS ATTILA

A repülők összesen tíz percet töltöttek el a levegőben. Ezzel egy időben még mintegy száz településről nagyságrendileg százötven repülő emelkedett a magasba Magyarország felett, de még az Egyesült Államokban is.

Bodó Roland, az egyik résztvevő megkeresésünkre elmondta: pár héttel ezelőtt egy budapesti csapat fejéből „pattant ki” a légi megemlékezés ötlete. Azokat a településeket keresték meg a szervezők, ahol, vagy amelynek a közelében reptér található. A repülőgépek békésen szálltak a települések felett, hiszen a szervezők kérése az volt, hogy a pilóták ne trükközzenek, hanem nyugodtan repüljenek.

 

Kötelékben repültek Kaposvár felett

Minden település felett más-más alakzatban repültek a gépek. Volt, ahol csak egy szállt fel, de előfordult, hogy kötelékben repültek a pilóták. A Kaposújlakról felszállt gépek vezére az AN-2-es típusú volt, mögötte két oldalt pedig a Cessna-150-esek szálltak. Bodó Roland kiemelte: gyakorlatilag percről-percere változtak az események, hiszen korábban úgy volt, hogy Kaposújlakról csak egy gép emelkedik a magasba, aztán még négy pilóta csatlakozott az eseményhez, a csütörtöki induláskor azonban már csak hárman maradtak. Bodó Roland hangsúlyozta: azért is volt fontos számukra a repülés, hogy hangot adhassanak érzéseiknek. Hozzátette: a dolog pikantériája, hogy az eseményt szervezők egyike nem is magyar pilóta. A somogyi emberek nemcsak Kaposvár felett láthattak elsuhanó repülőket, hiszen a Balaton déli partján, Siófokon is magasba emelkedettek légi járművek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában