galéria

2020.06.25. 17:30

Fogathúzással és súlycipeléssel vizsgáztak a génőrző mének

Hét tenyésztő tizenhárom hidegvérű lovát vizsgáztatták csütörtökön a kaposvári lovasakadémián. A vizsgára azért volt szükség, hogy a mének fedezhessenek és törzskönyvi számot kapjanak. Kettő lónak nem sikerült teljesíteni a feladatot.

Marosi Gábor

Több tucatnyi kíváncsiskodó előtt kellett helytállniuk a termetes méneknek. A lovaknak néhány feladatot kellett végrehajtaniuk azért, hogy kiderüljön, milyen fizikummal rendelkeznek. Ezt megelőzően a küllemüket is szemügyre vették a szakemberek és csak ezután kezdődhet el a gyakorlati vizsga. Nemcsak a tenyésztők várták izgatottan a feladatot, hanem az állatok is. A lovak türelmetlenségüket folyamatos mozgolódással és hangos nyerítéssel jelezték gazdáiknak.

 

Takács Ákos is próbálta nyugtatni lovát, ebben gyermekei voltak segítségére. A taszári tenyésztővel nem volt egyszerű beszélgetni, lova ugyanis folyamatosan tolta arrébb, így gyakran fegyelmeznie kellett. Takács Ákos elmondta: a lótenyésztés családi hagyomány náluk, már több mint ötven éve hódolnak a szakmának. Korábban főleg sportlovakkal foglalkoztak, a hidegvérűekkel öt évvel ezelőtt ismerkedtek meg. – Kettő mént hoztam el a vizsgára – mondta Takács Ákos. – Az állatok a belga 26-os vérvonalat képviselik, ezekből nagyon kevés van. A saját állományom húsz lóból áll. Van kilenc törzskancám, méncsikóm és ménjelöltjeim is, utóbbiakkal jövőre szeretnék megjelenni a vizsgán. A lovakat értékesítem is, muszáj, mert a fenntartásuk elég költséges. Külföldre és belföldre is adok el belőlük – fogalmazott a taszári lótenyésztő.

A ménvizsgára zömében Somogyból érkeztek tenyésztők állataikkal, de két baranyai lovat is szemügyre vettek az ítészek.

Baranyai Sándor, a Magyar Hidegvérűló-tenyésztő Országos Egyesület társadalmi elnöke elmondta: az a mén fedezhet és kaphat törzskönyvi számot, amelyik sikeresen teljesíti a ménvizsgát. Amelyik lónak ez nem sikerül, de fedeztetnek vele, annak az ivadéka nem kerül bele a törzskönyvbe.

– Mivel ezek hidegvérű lovak, fontos a munkakészségük – hangsúlyozta Baranyai Sándor. – A gyakorlati részen két vizsgaelemet kell teljesíteniük. Az egyik a fogatpróba, abban a lovak kétszer két kilométert tesznek meg lépésben és ügetésben, majd következhet a húzópróba. A ménnek egy fából készült szánt kell elhúznia, amelyeket súlyokkal pakolunk meg. Először háromszor 25 kilót, majd hatszor 25 kilót, végül pedig hétszer huszonöt kilót kell megmozdítaniuk és cipelniük 75 méter hosszan. Ennél a feladatnál azt figyeljük, hogy milyen készséggel dolgoznak – tette hozzá. Baranyai Sándor kiemelte: elsődleges feladatuk a génmegőrzés. Az egyesületnek nyolc plusz egy ménvonala van, utóbbi egy muraközi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában