kicsiny állatok

2020.06.30. 13:41

Madárfiókák hangjától zengenek az erdők

A tavasz derekán kezdődő fiókaszezon júniusban éri el első csúcspontját. Ilyenkor a kicsinyek repülni tanulnak és elhagyják fészküket. 

Sonline

Forrás: sefag zrt

Fotó: Konkoly Attila

Magyarországon is sok madárfióka születik ebben az időszakban, előfordulnak a természetben és a városban egyaránt. Ezek a pici, csipogó éhes szájak arra várnak, hogy megetesse anyjuk őket, éppen ezért nagyon fontos, hogy a kerti munkák során ne bolygassuk meg fészkeket rejtő fákat, bozótosokat.

A másik fontos időszak a énekesmadár életében, amikor a fióka elhagyja a fészket. Ez az úgynevezett fiókaszezon áprilistól augusztusig közel féléves periódust ölel fel, ilyenkor sokszor találkozhatunk a fészken kívüli, magányosnak tűnő fiókával. Ha ilyen esettel találkozunk fontos tudni mi a teendő.

Sajnos a madarak 70-80%-a nem éri meg a felnőttkort, de éppen ezért nevelnek 10-15 fiókát, évente két, akár három alkalommal az énekesmadarak. Ha mind életben maradnának, akkor robbanásszerűen növekedne a populáció, ami a táplálék elfogyását és betegségek gyorsuló terjedését eredményezné.

A magas halálozásnak az egyik leggyakoribb kiváltó oka, hogy kiesik a fióka a fészekből. Ez előfordulhat a ragadozók előli meneküléskor, a szülőmadarak tapasztalatlanságakor, okozhatja táplálékhiány, különböző betegségek, hőguta vagy éppen szélvihar. Időnként azonban az erősebb testvérek vagy maguk a szülők lökik ki a fészekből a gyengébb egyedeket.

Ha kiesett fiókát találunk, törekedjünk arra, hogy ne szakítsuk ki a természetes környezetéből és semmiképpen se vigyük haza. Ha a madár még nem tollas és látjuk a fészket, akkor óvatosan fogjuk meg és tegyük vissza, ilyenkor az emberszag nem okoz problémát, a szülei továbbra is etetni fogják, ha véletlenül esett ki. Abban az esetben, ha nincs fészek a közelben, akkor ezt megoldhatjuk egy ágra akasztott kosárral, vagy faodúba is tehető. A lényeg, hogy ne vigyük messzire, így a szülők meghallják a csipogását.

A földön lévő tollas fiókához viszont csak akkor nyúljunk, ha például kutya vagy macska fenyegeti, veszélyben van. Ilyen esetben inkább tereljük be védett helyre, például egy bozótosba.

Abban az esetben ha a fióka sérült, törött szárnyú, akkor érdemes szakemberektől segítséget kérni. Magyarországon jelenleg 28 mentőközpontban segítenek a vadon élő madarakon. Az ilyen fiókákat igyekezzünk minél előbb eljuttatni a megfelelő szervezethez, hogy megkezdjék a megfelelő ellátást.

1.
Mi a másik neve a hím szarvasnak?
2.
A nőstény vagy a hím tőkés réce a színesebb?
3.
Hol "él" a mókus?
4.
Milyen házi veréb látható a képen?
5.
Melyik görög isten jelképe a hattyú?
6.
Mi a fő tápláléka a gyurgyalagnak?
7.
Melyik ország nemzeti madara a fekete rigó?
8.
Mi a neve a képen szereplő madárnak?
9.
Milyen életmódot folytat a sün

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában