Járványügy Somogyban

2020.06.17. 17:50

Maratoni veszélyhelyzet: közel a korlátozások vége

Kedden elfogadta az Országgyűlés a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszűnéséről szóló törvényt, s a kormány ma dönt arról, hogy szerda éjfélkor véget érhet a rendkívüli jogrend. Az általunk megkérdezettek már nagyon várják a korlátozások feloldását.

Marosi Gábor

Alig néhányan lézengtek kedden délelőtt az egyik belvárosi élelmiszerboltban. Az ott dolgozók az elmúlt hónapokban már hozzászoktak, hogy az idősávok miatt délelőttönként nagyon kevés a vásárló. Mihályfalvi-Széles Lívia, az egyik ABC üzletvezetője a Somogyi Hírlapnak elmondta: nemcsak ők, hanem a vevők is nagyon várják már, hogy véget érjen a korlátozott vásárlási idő. Délelőtt kilenc és tizenkét óra között csak egy-két nyugdíjas tér be a boltba, a forgalom nagyon visszaesett.

– Nem csak az idősáv miatt kevesebb a bevétel – mondta. – Azt tapasztaljuk, hogy egyébként sincs annyi ember az utcán, mint a vírus előtt. A hétköznapok még csak-csak elmennek, de szombaton még kevesebb értelme van annak, hogy nyitva vagyunk. Reggel hat és kilenc óra között nem jönnek a fiatalok, utána délig pedig legfeljebb egy-két nyugdíjas tér be. A hétvégén általában takarítanak a kollégáim, illetve a polcokat töltik fel áruval, és összeírják a rendelést – mondta.

Mindezeket a ma még érvényes szabályok szerint maszkban kell elvégezniük a boltban dolgozóknak. A védőfelszerelés a legtöbbjüket már nagyon zavarja. Böndi Szabolcsné, az ABC dolgozója elmondta: a maszkot régóta kötelező viselniük. – Az első napokban még nem okozott gondot, ahogy azonban melegedett az idő, egyre nehezebbé vált a viselése. Izzad az arcunk, bepárásodik a szemüvegünk és nehezen tudunk levegőt venni. Így dolgozni, koncentrálni órákon át nagyon nehéz.

A vásárlók többsége sem örül a maszknak, az idősávos vásárlásért pedig még kevésbé rajonganak. Egy 66 éves kaposvári asszony arról panaszkodott: az ő esetében különösen életszerűtlen a korlátozás. – Nyugdíj mellett dolgozom, kilenc és tizenkét óra között egyáltalán nem tudok elszabadulni a munkahelyemről – mondta. – Segítségem nincsen, ezért csak akkor tudok bevásárolni, amikor szabadnapos vagyok.

Valamennyi megkérdezett kaposvári vásárlónak hasonló a véleménye. Többen azt kifogásolták, hogy sok idős ember be sem tartja az idősávot és akkor megy a boltba, amikor kedve tartja. Azt sem értik, hogy a korlátozásokat miért nem az egyes térségek fertőzöttsége alapján határozták meg.

Az egyik nagy üzletben egy kisgyerekes anyuka arról beszélt: a korlátozásnak azért sem örül, mert gyermekeit és idős családtagjait egyaránt ő látja el, és a sávos vásárlás miatt az idejét nagyon nehezen tudja beosztani.

Kis falvak, nagy szigor

Hatta József, a Kapos-Coop Zrt. kereskedelmi igazgatója megkeresésünkre elmondta: összesen 55 élelmiszerboltot működtetnek, többségében vidéken, de Kaposváron is van üzletük. Kiemelte: a vásárlási idősáv kifejezetten hátrányt okoz a falusi üzletekben. – A boltok betartják a korlátozást, a mozgó árusok ugyanakkor szabadon járkálnak – hangsúlyozta Hatta József. – Igaz, esetükben nem egy épületbe, zárt térbe kell bemennie az embereknek, de ha az autó megáll az út szélén, és odamegy vásárolni egyszerre az idős és a fiatal, akkor érintkeznek egymással. Azt gondolom, hogy időszerű lenne már megszüntetni ezt a korlátozást, de ha fenn akarják tartani, akkor figyelembe kellene venni a települések méretét. Egy ötszáz lelkes faluban nem is élnek annyian, hogy az idősek és a fiatalok egyszerre érjenek a boltba, ráadásul több üzletben osztott nyitvatartás van, ezért délelőtt 11-kor bezárnak – tette hozzá Hatta József.

Vírusmentes már a régiónk

Már öt megyéből – köztük Somogyból – tűnt el a vírus országszerte. Megyénk mellett Baranya, Tolna, Bács-Kiskun és Békés megyében nincs már egyetlen aktív koronavírus-fertőzött sem, vagyis olyan, akinek a szervezetében jelen lenne a vírus – közölte az országos tiszti főorvos.

Járványügy Somogyban

A dosszié további cikkei

Járványügy Somogyban

A dosszié további cikkei
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában