felhőtlen örömök

2020.06.04. 11:30

Minden kisgyermeknek jár a játszótéri boldogság

Nem sok olyan játszótér van az országban, ahol a súlyos fogyatékossággal élő, kerekes székes gyermekek is kikapcsolódhatnak. Egy ilyen, uniós szinten is példaértékű létesítményt adtak át szerdán, ami a kaposvári Napsugár Gyógypedagógiai Módszertani Központ és a Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány összefogásával valósult meg.

Kovács Gábor

Fotó: LANG ROBERT

A nyolcéves Bogdán Ádám örömkiáltásokkal fejezte ki, milyen jól érzi magát az új játszótéren. Más eszköze nincs erre, hiszen születése óta súlyosan sérült. Öröme is azt fejezte ki, hogy mekkora ünnep ez az érintetteknek. Erről a Béke utcai játszótér megnyitóján Hegedüs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének elnöke beszélt, ahol a megjelenteket Borhi Zsombor alpolgármester köszöntötte.

A Napsugár Gyógypedagógiai Módszertani Központ 1999 óta végez korai fejlesztéseket, ennyi idő alatt ők maguk is rengeteget fejlődtek. Most egy három éves, a koraszülötteket felkaroló uniós program részeként nyílt meg a játszótér náluk. A kaposvári intézmény mentorként működik a projektben, így speciális terápiák, például a zene-, és a lovasterápia megismertetéséhez nyitották meg a kapuikat. A szülők otthonra is beszerezhető készségfejlesztő eszközökkel is találkozhatnak.

– A koraszülöttek egy része súlyos sérülésekkel jön világra, ők speciális fejlesztést igényelnek – magyarázta Proszonyák Zsuzsanna intézményvezető. – Más koraszülötteknek viszont sokáig nem járt fejlesztés, pedig azóta kiderült, hogy nagy százalékban kell számolni a lemaradásukkal. Ebben változás történt, mert ma már több orvosi szak­ágban is felírhatják a korai fejlesztés megkezdését a számukra.

Külső helyszínekre is vitték a foglalkozásokat, így a kadarkúti Biztos kezdet gyermekházba és a kaposfői Baba-mama klubba. A mozgáskorlátozottak megyei egyesületének jóvoltából pedig speciális buszokkal szállítva Somogy legtávolabbi csücskéből is érkeztek érintettek hozzájuk. A programban a védőnők is kiemelt szerepet játszottak.

A koraszülött mentéssel foglalkozó Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány a dél-dunántúli gyermekeket szállítja a pécsi klinikára. A régióban 1200, ezen belül Somogyból 400 gyermek vesz részt az új programban. A csecsemők között 9 százalékos a koraszülöttek aránya, mutatott rá Nagy Éva, az alapítvány munkatársa. Jelenleg Magyarországon az 500 grammal született csecsemők már életben maradnak, jó életkilátásokkal. A határ a 450 gramm, a 22. heti terhesség, és ez pár évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna. De az ilyen pici babák akár egészen egy évig is az intenzív centrumban, inkubátorban maradnak.

A korai szülés okainak sok összetevője lehet: ilyen a dohányzás vagy a drog, de fiatal anyáknál vagy rosszabb szociális környezetben is gyakori, vagy kiválthatja baleset, trauma, illetve az ikerterhességek végződhetnek koraszüléssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában