gyakorlat

2020.06.18. 11:30

Munkával indul a vakáció a szakmát tanulóknak

A Kaposvári Szakképzési Centrum (KSZC) tíz tagintézményében kedden megkezdődtek a nyári gyakorlatok, amelyeken az elkövetkező négy hétben 1627 fiatal vesz részt.

Harsányi Miklós

Fotó: ANDRASSY Zoltan

– Tizenhét ágazatban összesen huszonnyolc szakmában zajlik a nyári gyakorlat – mondta Csiba Ágota, a KSZC kancellárja. – Az 598 szakgimnáziumi tanulón kívül 1029 szakközépiskolás is bekapcsolódik a munkába.

Az ácsokon, asztalosokon, burkolókon és erdésztechnikusokon kívül kereskedők, szakácsok és pincérek is részt vesznek a 140 órás gyakorlaton. Csiba Ágota érdeklődésünkre azt is elmondta: a koronavírus-járvány miatt mindenhol időben átálltak a digitális oktatásra, ám a fiatalok ennyi idő elteltével már vágynak a közösségre, az emberi kapcsolatokra.

Weimann Gáborné, a Kaposvári Szakképzés Centrum főigazgatója kiemelte: a nyári gyakorlat kiválóan alkalmas a meglévő szaktudás elmélyítésére. A tanulók ilyenkor már nem iskolai, hanem valódi munkakörülmények között sajátíthatják el a fontos tudnivalókat.

– Nálunk összesen 156 diák jelentkezett nyári gyakorlatra – közölte Döméné Lajos Katalin, a KSZC nagyatádi szakgimnázium és szakközépiskola igazgatója. – Nyolc festőtanulónk belső iskolai feladatot kapott. A kilencedik osztályosok ajtókat mázolnak valamint folyosókat és irodákat festenek ki. A felnőttoktatás keretén belül kilenc cukrász szintén belső, iskolai gyakorlaton bővíti tudását, míg a többiek külső, duális képzőhelyen vannak: így a pincérek, szakácsok, cukrászok étteremben, csárdában vagy épp cukrászüzemben dolgoznak. A gépi forgácsolók, illetve ipari gépészek nagyatádi, marcali, illetve segesdi vállalkozásoknál töltik a gyakorlatot. Az eladók helyi üzletekben, áruházakban végzik el a kötelező nyári feladatot. S akik jól teszik a dolgukat, azok később a gyakorlati helyen akár el is helyezkedhetnek.

Büttner Tamás, a nagyatádi Büttner Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta: szakoktatók segítik a fiatalokat abban, hogy hasznosan teljen a gyakorlat. A gépi forgácsolók például munkadarab leszorító alkatrészeket is gyártanak. A huszonkilenc gépgyártás-technológiai technikus valamint a 16 ipari gépész mellett hét gépi forgácsolót is fogadnak.

Már a tanuló szakmunkásokra lecsapnak a cégek

– Diákjaink iránt ugrásszerűen megnőtt a kereslet, egyre többen vállalkozásoknál töltik gyakorlatukat – hangsúlyozta Agócs Attila, a kaposvári Lamping József műszaki szakgimnázium és szakközépiskola igazgatója. – Keddtől indult a program, asztalosok, kőművesek, burkolók és ácsok is bizonyíthatják felkészültségüket. Ötvenen az iskolában dolgoznak, homlokzatot vakolnak és tantermeket festenek. Huszonegyen a gyakorlatukat tanulószerződéssel egész éven át vállalkozásnál töltik, míg 18-an együttműködési megállapodással csak vakációban dolgoznak az adott cégnél.

Gergely Ica, a Kapos Hotel marketingvezetője érdeklődésünkre elmondta, náluk a diákok három szakmában – felszolgáló, szakács, cukrász – látják el a feladatukat. Vannak köztük kilencedik osztályosok is, a négy hetes, 140 órás gyakorlatra folyamatosan, augusztus 31-ig érkeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában