tiszta vizet a pohárba

2020.06.28. 10:00

Óvatosan a somogyi forrásokkal, a járvány miatt csak a jövő héten vizsgálják be a vizeket

A bezártság után elérkezett a túrázások időszaka, ilyenkor többen keresik fel a somogyi forrásokat is.

Koszorus Rita

Fotó: LANG ROBERT

A Somogy Megyei Kormányhivatal azonban óva int a forrásvizek nyakló nélküli fogyasztásától. A szerkesztőségünkhöz eljuttatott írásos tájékoztatóban azt írták: a forrásvizek fogyasztása előtt fontos tudni és megérteni, hogy ezen vizek minőségét a környező területekről származó háttérszennyeződések befolyásolhatják.

– A közüzemi vízellátó rendszerek kútjaival ellentétben a források vízminősége gyakran változik, így az egyszeri, eseti minták csak az aktuális állapotot tükrözik – közölte a Somogy Megyei Kormányhivatal. – A forrásvizekben esetleg előforduló egészségre ártalmas szennyező anyagok, kórokozók miatt a forrásvizeket mindenki csak saját felelősségére fogyaszthatja.

Ezekből több kisebb-nagyobb vízhozamú található a megyében, a Sefag Zrt. területén is vannak ilyen helyek. – Minden évben bevizsgáltatjuk a vizet – mondta Pintér Ottó, a Sefag Zrt. Zselici Erdészetének igazgatója, ahol hét forrás is található. – A vizsgálatokat általában kora tavasszal szoktuk kérni, de idén a koronavírus miatt ez csúszott, így csak a jövő héten lesz.

Pintér Ottó hozzátette: a vízvizsgálati módszerek egyre jobbak, ezért már egyre kisebb szennyeződések is kimutathatók a források vizében. Ám hangsúlyozta, ezek nem súlyosak, néhány baktérium található a forrásvízben. – A régi erdei vízgyűjtő által körülvett forrásokhoz nem tudjuk kiírni, hogy iható – mondta a Zselici Erdészet igazgatója. – Mert sajnos, ha bármilyen eltérés is található a források vizében, akkor már nem javasoljuk a fogyasztását.

A figyelmeztetés ellenére van olyan visszatérő vendég az egyik zselici forrásnál, aki több száz kilométerről utazik Somogyba, hogy hazavihessen az itteni forrásvízből. Pedig a forrásvizeket a szakemberek leginkább a táborozók számára mosogatásra, vagy főzésre javasolják, a forralással ugyanis a kórokozók jelenléte is lecsökken.

A kormányhivatal tájékoztatása szerint a megyében Magyaregres térségében a Desedai-forrás, Kaposváron a Gyertyánosi parkerdőben a Négy testvér- és a Kőér-forrás, Kaposszerdahelyen a Tókaji-forrás, Simonfán a falu közepén a Csóragu-forrás, Törekin a Cinege-forrás csordogál. Somogybabodon pedig a Szent kút, Törökkoppányban a Török és a Barátság kút, Somogyváron a Szentesica, Sántoson pedig a Herceg-forrás várja a megfáradt vándort.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában