Járványügy Somogyban

2020.06.16. 11:30

Pogácsa sem sül, rétesezés nélkül maradunk a nyáron

Nem keresnek új dátumot az idén a mesztegnyői rétesfesztiválnak, a vései kovácstalálkozónak és a nagyszakácsi turizmusbarát polgármesterek találkozójának sem.

Vigmond Erika

Mindegyik rendezvény 500 vendégnél jóval többet vonzana. Mint azt lapunk megtudta, a szervező önkormányzatok szerint, ha még a jelenleg augusztus közepéig érvényben lévő korlátozások hamarabb is enyhülnének, hogy a népszerű események hírneve ne csorbuljon, már nem jutna nekik elég idő a gondos szervezésre. Ráadásul a befektetett munka és költségek tükrében, a későbbi időszakra áttett rendezvényeknek nem biztos, hogy lenne értelme, főleg a látogatottság tekintetében.

Kövesdiné Panyi Antónia, Mesztegnyő alpolgármestere arról beszélt: az elmaradó rétesfesztivál helyett negyvenmillió forintos pályázati támogatással bővítik és felújítják a központi konyhát. Ez a konyha kiemelt szerepet tölt be a rétesfesztiválon is, hiszen a rendezvény előtt és alatt is reggeltől estig itt sütik ki a vendégeket ellátó rétes mennyiség jelentős részét.

Bertók László, Vése polgármestere elmondta: az országos kovácstalálkozó helyett, annak időpontjához kötve idén kovácsoknak szóló alkotótábor lesz. Tavaly már a találkozót megelőző héten szerveztek egy ilyen alkotótábort, akkor az I. világháborús emlékmű köré készítettek díszkerítést a kovácsok. Ebben az évben pedig kovácsoltvas padokat készítenek majd a parkba. Az alkotótábor nyilvános, bárki elmehet és megnézheti, hogyan dolgoznak a kovácsok.

Kövér István, Nagyszakácsi polgármestere is arról számolt be a Somogyi Hírlapnak: bár a rendezvény elmarad, ezt az időszakot az építkezésnek szánják. Például rendbe teszik az amatőr pogácsa sütő, valamint a polgármesterek kedvenc ételeinek főző versenye helyszínéül szolgáló fesztiváludvar főzőhelyeit, öltözőt építenek a színpad mellé és a vendégfogadó teret is fejlesztik. Azt még egyelőre talonban tartják, hogy a körülményektől függően, esetleg egy őszi időpontú falunapot tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában