égő hulladék

2020.06.12. 11:30

Tilos lesz a szemét égetése jövőre

Tilos lesz jövő év január elsejétől az avar és a kerti hulladék égetése. A parlament által elfogadott módosítás célja a levegő minőségének javítása, a lakosság egészségének védelme. Kaposváron évek óta nem lehet belterületen égetni, és elviszik a házak elől a zöldhulladékot, továbbá ingyenesen leadható a hulladék­udvarban.

Góz Lilla

Fotó: LANG ROBERT

Egy-egy somogyi településen kijelöltek heti egy napot, mikor a zöldhulladékot lehetett égetni. Az önkormányzatok rendeletben szabályozhatták az avarégetést, de 2021. január elsejétől ezt eltörlik. Várdán hetente egy napon, hétfőn lehetett égetni. – Tájékoztattam a lakosságot arról, hogy az idén még lehet égetni a fás szárú növényeket, de január elsejétől már nem – mondta el Varga András polgármester. Hozzátette: minden háztartásba komposztáló ládákat helyeztek ki, és a szolgáltató révén még tudnak biztosítani ilyeneket azoknak, akik igénylik. Ágdarálót vásárolnak hamarosan, amellyel a lakosok zöldhulladékát dolgoznák fel.

– Kaposváron belterületen egy helyi rendelet szerint 2013 óta tilos égetni, külterületen is csak október egytől április 30-ig napközben 9 és 17 óra között van erre lehetőség – mondta el Kis Szabolcs, a Kaposvári Közterület-felügyelet vezetője. Hozzátette: telefonon van lehetőségük a kaposváriaknak bejelenteni, ha égetést észlelnek. Idén már bírságoltak emiatt belterületen. 2020-ban márciustól háromhetente viszik el a zöldhulladékot a somogyi megyeszékhelyen.

Szilágyi Ádám, a Kaposvári Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: egy-egy szállítás során egy köbméternyi zöldhulladék, tíz zsák helyezhető ki a házak elé. Megjegyezte: a zöldhulladék egyébként egész évben leadható a lakossági hulladék­udvarban a hétköznap és hétvégén egyaránt.

Szilágyi Ádám kiemelte: azokon a kistelepüléseken, ahol szolgáltatnak, komposzt­ládákat helyeztek ki a kerti hulladékok csökkentése érdekében. A levegő védelméről szóló kormányrendelet értelmében az égetési tilalom az egész országban általánossá válik.

Jövőre a szabályszegők miatt akár a rendőrséget, a tűzoltóságot vagy az önkormányzat jegyzői hivatalát is fel lehet hívni, és miután jegyzőkönyvet vesznek fel az avar­égetés tényéről, a járási kormányhivatal bírságolhat, akár több százezer forintos összegben.

A járási kormányhivatal akár százezrekre is megbírságolhat

Szennyezi a levegőt az avarégetés

– Egy nagy kupac levél égetése révén 90 millió köbméter levegőt beszennyeznek, ami egy település teljes légköre – mondta el Berta Gyula tüdőgyógyász. Hozzátette: üdvözli a kormány döntését, miszerint megtiltják jövőre az égetést. – A zöldhulladék, nedves levelek lassú égése során szén-monoxid keletkezik, amely gáz mérgező, fejfájást, émelygést okozhat és a koszorúér-keringést károsítja – jegyezte meg a tüdőgyógyász. Berta Gyula kiemelte: a termelődő gáz szervezetünk oxigénellátását is akadályozza, a levegőben lebegő részecskék pedig asztmás rohamokat válthatnak ki. A különböző hatások gyengítik az immunrendszert és rákkeltőek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában