Trianon 100 Somogyban

2020.06.04. 17:38

Trianonról mesélnek a képeslapok az online tárlaton

A trianoni békeszerződés és következményeiből nyílt virtuális kiállítás a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár weboldalán.

Marosi Gábor

A mintegy százhatvan képet tartalmazó tárlatot Steiner Józsefné, nagyatádi képeslapgyűjtő anyagából készítették el a könyvtár munkatársai. A képeslapok felidézik a száz évvel ezelőtti történelmi eseményeket, az elcsatolt országrészek értékeit, de megtalálhatók köztük a magyar tragédiára emlékeztető szobrok, emlékművek, országzászlók ábrázolásai is. H. Molnár Katalin, a könyvtár művészeti tájékoztatója kiemelte: a kiállítást áprilisban szerették volna megszervezni a könyvtár nagy termében, a járvány miatt viszont ezt el kellett halasztani. Az összegyűlt képeslapokat azonban mindenképpen szerették volna bemutatni az embereknek, ezért döntöttek a virtuális kiállítás mellett.

Steiner Józsefné, a kiállítás megálmodója megkeresésünkre elmondta: régi vágya volt, hogy összeállíthasson egy tárlatot Trianon emlékére. Ehhez nagyon sok képeslapot át kellett néznie, mire végleg elkészült a munkával. A nagyatádi asszony a képeslapokat antikváriumokból, régiség piacokról és gyűjtőtársaktól szerezte be, de árveréseken is szokott vásárolni. Eddig már kilencven városban, háromszázharminc kiállítása volt, otthonában pedig ötvenezer képeslapot és bélyegképet őriz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában