pálinkafőzés

2020.06.18. 14:00

Úgy kell majd vadászni az idén az üstbe valót

Megkezdődött a pálinkafőzés szezonja. Megyeszerte érkeznek a cseresznye és az eper cefrék a főzdékbe. Továbbra is a barackpálinka az egyik legkeresettebb, ám a tavaszi fagyok miatt a gyümölcsből nem lesz kiemelkedő termésmennyiség.

Góz Lilla

Fotó: ANDRASSY Zoltan

Elkezdődött a munka Korányi János kaposmérői főzdéjében is, három mázsa cseresznyéből és két mázsa eperből főzött a napokban pálinkát. Azt mondja, már most látszik, nem lesz könnyű beszerezni a nyári, de az őszi érésű gyümölcsöket sem. – Idén az időjárás nem kedvezett a gyümölcsöknek, sok elfagyott, így sok utánajárásra lesz szükség ahhoz, hogy megfelelő mennyiséget és minőséget tudjunk beszerezni kajszibarackból, akár több száz kilométert is utaznunk kell majd érte – mondta el a magánfőző, aki a jövő hónapban a nemzetközi bátai pálinkaversenyen méretteti meg párlatait.

– Nem nagyon hoztak még cefrét, egyenlőre a bérfőzde karbantartása folyik, pucolom a vízkövet az eszközökről – mondta el Király János, aki július elsején nyit ki, s gyenge szezonra számít. – A tavaszi fagyok mellett ez a változékony idő, a sok eső és az azt követő fülledt meleg nem tesz jót a gyümölcsnek – mondta. – Barackból és szilvából nem számítok nagy termésre, a körtében és a szőlőben még bízom, ezekből talán bőséges mennyiséget tudnak majd hozni – sorolta a bérfőző, s megjegyezte azt is, hogy a tavalyi, 1500 forintos áron főzi ki a cefrét.

Évente egyébként ötmillió liter pálinkát főznek Magyarországon. Az egy főre jutó éves pálinkafogyasztás hazánkban jelenleg átlagosan 6,5 deciliter.

Meggy azért lesz

– A cseresznye kétharmada elfagyott és a sok eső miatt folyamatosan repednek a szemek – mondta el Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsának alelnöke. Hozzátette: az előrejelzések szerint 45 ezer tonna meggytermés várható, ez a tavalyinál 15 százalékkal kevesebb. A szamóca kiheverte a tavaszi fagyokat, kajsziból viszont a korábbi évek negyede terem. Pálinkához való olcsóbb gyümölcs alig lesz az idén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában