bizonyítvány

2020.07.21. 17:30

A jó szó, a mosoly, a szeretet nem forintosítható fogalom

Hetvenhét somogyi, illetve zalai személy vett át OKJ-s szociális gondozó és ápoló bizonyítványt kedden Barcson.

Lőrincz Sándor

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Somogy Megyei Kirendeltsége által elindított Nő az esély – képzés és foglalkoztatás elnevezésű projekt a Belügyminisztérium háttérintézménye, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság munkatársai által fejeződött be. Az 1560 órás képzés kapcsán elméleti ismeretekkel és gyakorlati tapasztalatokkal gazdagodtak a többnyire nyolc általános iskolai végzettséggel rendelkezők nők.

A Himnusz hangjai után Pájer László, a Társadalmi Esélyegyenlőségi Főigazgatóság főigazgató-helyettese kollégaként köszöntötte az ünneplőbe öltözötteket, s arról szólt értékelő beszédében, tiszteli a hallgatókban azt az igényt, hogy felnőttként végezzék el e képzést. Mint megemlítette, a 77 személy közül korábban 71 munkanélküli volt, s mindössze hatan dolgoztak közfoglalkoztatottként. A 24 hónapos támogatott foglalkoztatás során többen vannak azok, akik ígérvényt kaptak tovább foglalkoztatásukra, mint akik nem, hiszen a „gyakorló helyek”, a somogyi és zalai szociális intézmények vezetői sok hallgatóban felfedezték a potenciális lehetőséget, és jövőbeli munkatársat láttak a többnyire fiatalokból álló korosztályban.

Horváthné Nőth Edit, a Dél-Dunántúli Társadalmi Felzárkózási Igazgatóság igazgatója értékelésében arra utalt: akadt olyan személy, akinek ez volt az első munkahelye, s mivel többségükben nők az illetők, így még tiszteletreméltóbb a szándékuk, mivel családjuk mellett vállalkoztak a képzésre. A felelősségteljes tevékenység kapcsán arról is szólt, hogy az ellátottak körében a mosoly, a jó szó, a szeretet a legfontosabb reményforrás, ami nem kerül pénzbe. Kiemelte a biztos tudás szerepét, és köszönetet mondott a somogyi és a zalai intézményeknek, az oktatóknak és a segítő munkatársaknak.

Szőke József, a berzencei Szeretet Szociális Otthon intézményvezetője a gyakorlati tapasztalatokat illusztrálta baráti hangú elemzésében, s a munkáltatóknak és a munkanélkülieknek adott esély jelentőségéről érvelt. Mint megjegyezte: egy korábbi, ilyen jellegű projekt kapcsán 24 munkatársat sikerült felvenniük, s közülük 19-en még hat év után is intézményhálózatukban dolgoznak. Ezúttal öt kollégát alkalmaznak.

Ezt követően két hallgató mondott köszönetet a képzés lehetőségéért, majd Pájer László főigazgató-helyettes átadta az okleveleket.

Hosszú távú foglalkoztatás

A „Nő az esély program” célja, hogy egyrészt a munkaerőpiaci hátrányokkal küzdő, alacsony iskolai végzettségű romákat – kiemelten roma nőket – a foglalkoztatás keretében megszerzett tudással segítse az elhelyezkedésben. Másrészt pedig hosszú távon biztosítsák munkájukat a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi, köznevelési szolgáltatásokat nyújtó intézményekben. A 2019-2020 közötti időszakban két projekt keretében összesen 979 fő szerzett OKJ-s végzettséget, közülük 929-en dolgoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában