horgászat

2020.07.26. 11:30

Álomhalunkat is szákba csalhatjuk a Desedán

Húsz kiló feletti tükrös ponty, 75 kilogrammos harcsa és több mint hét kilós süllő – a Deseda az idén is szép fogásokkal örvendeztette meg a horgászokat. A halban gazdag horgászat nem csak az ifiket és felnőtteket vonzza, az utóbbi időben csaknem háromszorosára nőtt a gyermekpecások száma.

Harsányi Miklós

– Tavaly még 3285 tagunk volt, az idén már 3558-an választottak minket – mondta kedden Kozári Miklós, a Kaposvári Sporthorgász Egyesület elnöke. – S az külön öröm, hogy ezen kívül 539 gyermek is nálunk horgászik. Évről évre nagy sikert arat a desedai horgásztáborunk: a 2019-es szezon után idén nyáron is folyamatosan jönnek a fiúk, lányok. A szülők örülnek, hogy gyermekeik állandó felügyelet mellett biztonságban vannak, viszonylag olcsó az ötnapos program, s ami a legfontosabb: a gyerekek jól érzik magukat. Augusztus végéig fogadjuk a jelentkezőket.

 

Etikus horgászat, víz és környezetvédelem, s minden, ami a pecázás rejtelmeiről szól: a gyermekprogramok részben az utánpótlás-nevelést is szolgálják. Kozári Miklós kiemelte: a KSHE 2011-től a Deseda halászati hasznosítója, ami nagy felelősséget és sokrétű feladatot jelent. A 246 hektár felületű kaposvári tó hazánk egyik leghosszabb – nyolc kilométer – mesterséges tava. Tudatosan fejlesztették fel a ragadozóállományt, s ennek köszönhetően gyakran akad horogra tekintélyes méretű süllő, balin, s persze a harcsázók is gyakran büszkélkednek kiváló fogásokkal. Nem kevésbé a pontyozók, az évi 150 má­zsányi telepítést időnként túlteljesítik, s a 2017-es pontyfogó-világbajnokság duplán emlékezetes évként vonul a KSHE történetébe. Akkor – Mohosz támogatással – 20 mázsa, 5–14 kiló súlyú pontyot telepítettek.

– A horgászok sűrűn osztják meg a szép desedai fogásokat – mondta Kozári Miklós. – A bojlizók gyakran 10–15 kilós, 90–100 centis nyurga testű, pikkelyes pontyot emelnek ki, s 2020-ban is hallani lehetett rekordközeli eredményekről.

Egyáltalán nem halvérűek, alig várják a versengést

A somogyiak horgászversenyeken is bizonyítanak. Legutóbb két hete az országos Method Feeder-csapatbajnokságon megyénk képviselői a negyedik helyen zártak. Somogy feeder, method feeder, illetve finomszerelékes és pergető bajnokságnak ad otthont, s Kozári Miklós azt mondta: a versenyzés is hozzájárul a horgászat népszerűsítéséhez.

– Minden év első júniusi hétvégéjén horgászmajálist szervezünk, amely a családokról, az együttlét öröméről szól – mondta Kozári Miklós. – Szülők és gyermekek közösen kiülhetnek a tópartra, s ez olyan élményt nyújt, ami későbbi folytatásra ösztönzi a résztvevőket. Úgy gondolom, nem véletlen, hogy ezen a rendezvényünkön is sok a visszatérő vendég. S akárcsak más programokon, nyomatékosan felhívjuk a figyelmet a hal és a vízállomány védelmére. Más téren is tudatosan óvják a desedai halállományt. A gondosan megszervezett őrzés nyomán megszűnt a korábbi nagyüzemi hallopás, s a mindennapos ellenőrzésnek köszönhetően a biztos lebukás vár azokra, akik engedély nélkül próbálkoznak a Desedán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában