Minden napra Balaton

2020.07.15. 19:48

Egyre több somogyi strandot tartanak számon a legjobbak között

Minden eddiginél több, összesen 17 balatoni strand kapott 5 csillagos minősítést az idei Kék Hullám Zászló strandminősítésen. A legjobbak között feljövőben vannak a déli parti strandok: Balatonberény, Balatonföldvár és Balatonszárszó és Zamárdi is a legjobbak közé jutott.

Kolumbán Tünde

Egyre magasabb színvonalúak a balatoni strandok, ezt jelzi, hogy a Kék Hullám Zászló minősítésre nevezett 35 strand közül összesen 31 nyert 4 és 5 csillagos minősítést az idei pályázaton.

– Bizonytalan, kiszolgáltatott világban élünk, de a balatoniak képesek alkalmazkodni a kihívásokhoz – hangsúlyozta a díjátadónak helyt adó Zamárdi polgármestere. Csákovics Gyula a strandminősítések átadásakor arról beszélt, hogy a nyaralóhelyekhez szervesen hozzátartoznak a strandok, ahol a tóparti települések biztonságos és magas színvonalú élményeket nyújtanak a vendégeknek. A Kék Hullám minősítési rendszer a polgármester szerint azért is fontos, mert egyfajta tükör a vendégek számára. A turisták szemében ugyanis egy adott település, sőt az egész Balaton megítélésekor kiemelt szempont a strandok minősége.

– A vendégek el is várják tőlünk, hogy minden évben valami új történjen a strandjainkon, ebben partnerünk a Magyar Turisztikai Ügynökség – mondta Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke, aki a zászlók átadásakor azt hangsúlyozta, hogy soha nem volt még akkora szükség a minősítésre, mint idén. – A strandokon is látszik, hogy a településeknek van gazdája, ez pedig nagy dolog – fűzte hozzá a tóparti településeket tömörítő szervezet elnöke, Balatonfenyves polgármestere.

A díjátadón Fabacsovicsné Kovács Krisztina, a Balatoni Szövetség titkára arról beszélt, hogy a szervezet által koordinált strandminősítést a vírushelyzet miatt később kezdték a megszokottnál, és mivel egy rendkívüli helyzetben kellett zsűrizni, ezért egy ehhez igazodó, rendkívüli különdíjat is létrehoztak.

A járvány elleni védekezésben Legfelkészültebb balatoni strand címet Gyenesdiás Diási Játékstrandja nyerte. Az Északnyugat-balatoni település fürdőhelye egyébként több kategóriában is kiemelkedik, hiszen évek óta 5 csillagot nyer, ezúttal pedig a legmagasabb pontszámmal végzett a balatoni strandok versenyében.

A pályázatra nevezett 35 strandot 4 nap alatt járták végig a zsűritagok, akik a bírálat során ezúttal is olyan szempontokat vettek figyelembe, mint a környezetbarát üzemeltetés, az illemhelyek állapota, a családbarát megközelítés vagy épp az akadálymentesítés.

A déli parti fürdőhelyek színvonalának emelkedését jelzi, hogy egyre több kap helyet a legjobbak között. Négycsillagos minősítést nyert Balatonmáriafürdő központi strandja, a Siófoki Nagystrand, Fonyódon a Bélatelepi- és a Sándortelepi strand, illetve Balatonföldvár Nyugati strandja.

A legmagasabb, 5 csillagos kategóriába sorolta a zsűri Földvár Keleti strandját, a 3,5 kilométer hosszú Zamárdi szabadstrandot, illetve Balatonberény és Balatonszárszó központi strandjait. Számos különdíj is gazdára talált, így többek között a Somogy Megyei Közgyűlés extra elismerése is, amit a fonyódi Bélatelepi strand kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában