lehetőség

2020.07.15. 10:58

Geopolitikai doktori program: a világgal kell versenyezni

A nemzetközi szinten is versenyképes, stabil, ám továbbfejleszthető tudás biztosítása a célja a Pécsi Tudományegyetem Földtudományok Doktori Iskolájának. Bár a képzési rendszer minden korábbinál nagyobb szabadságot nyújt a hallgatóknak a képzés során, de ennek fejében elvárják tőlük, hogy elért eredményeiket rangos nemzetközi folyóiratokban is publikálják. Az augusztusi pótfelvételin még lehetőség van a jelentkezésre.

Lengyel János

A koronavírus-járványveszély miatti kényszerintézkedések feloldásával a PTE-n is visszazökkent az élet a régi kerékvágásba – tudtuk meg Kovács Mónikától, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Földtudományok Doktori Iskola PhD-koordinátorától. Ugyanakkor a doktori programok vizsgáit és védéseit ezután is a jól bevált módon, online tartották meg. Ami a felvételiket illeti, az országos tendenciák Pécsett is érvényesültek: az elmúlt évekhez képest itt is mérséklődött a jelentkezések száma.

A „Geopolitika, geoökonómia és politikai földrajz közép-európai perspektívából” elnevezésű, a fővárosi Bölcs Vár páratlan épületében is zajló doktori program idei felvételi eljárása lezárult, tizenhárom jelentkező közül öt hallgató állami ösztöndíjas, három pedig önköltséges helyre történő felvételéről döntött az Egyetemi Doktori Tanács. Augusztus végén pótfelvételit hirdetnek, amelyre várják még a jelentkezőket – mondta el a PhD-koordinátor.

A világban nagyon kevés helyen kínálnak geopolitikai doktori képzést. A Pécsi Tudományegyetemen és a Budapesti Corvinus Egyetemen folyó képzéssel Magyarország úttörőnek számít e téren. Mindkettő az MNB Alapítvány támogatásával működik, egymást harmonikusan kiegészítve: Pécsett markánsabbak a politikai földrajzi és a földtudományi kapcsolódások, a Corvinus doktori alprogramjában pedig a geoökonómia-gazdasági aspektusok, az urbanizációs, tervezési és a fenntarthatósági dimenziók dominálnak. A hallgatók hazai és nemzetközi szaktekintélyektől sajátíthatják el a legújabb és legfontosabb ismereteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában