koroműzés

2020.07.10. 11:30

Idén is megtisztulnak kéményeink a kényszerszünet után

Három hónap szünet után újra ellenőrzik a társasházi kéményeket a somogyi kéményseprők. A szakemberek július elsejétől ott folytatták a munkát, ahol a koronavírus-járvány kirobbanásakor abbahagyták. A megyében naponta körülbelül kétszázötven lakást és berendezést ellenőriznek.

Marosi Gábor

A Kossuth Lajos utcában kezdték a kedd reggelt a kaposvári kéményseprők. Ottjártunkkor éppen az egyik lapos tetős ház tetejére másztak fel. Miután felértek, egy vasgolyót engedtek le a kéménybe azért, hogy az esetleg belehullott falevéltől és egyéb szennyeződéstől megtisztítsák a járatot, majd kamerával ellenőrizték. A szakembereknek nem tartott sokáig a művelet, mindent rendben találtak és a kémény is tiszta volt. Néhány napja azonban az egyik kaposvári társasház kéményében galambfészket fedeztek fel, ami elzárta a járatot.

Egy másik helyen pedig belógó füstcsövet találtak. – Feltorlódtak a társasházi feladatok – mondta Farkas József, az BM OKF GEK Kéményseprőipari Igazgatóhelyettesi Szervezet Somogy megyei ellátási csoportjának vezetője. – Emiatt most minden szakember a társasházaknál dolgozik. A kollégáim kettesével látják el a feladatukat, naponta húsz lakásba mennek be, így a megyében naponta körülbelül kétszázötven lakást ellenőriznek le. A megyében évente negyven–negyvenkétezer társasházi kéményt kell megvizsgálniuk. Ehhez hozzájönnek a megrendelések is, így körülbelül hetvenötezer kéményt látnak a munkatársaim.

– A berendezések állapotát is ellenőrizzük – folytatta Farkas József. – Az égéstermék szén-monoxid-tartalmát mérjük, illetve hogy visszaáramlik-e a lakásba. Emellett a nyílászárókat is figyeljük, valamint azt, hogy van-e rajtuk légbeömlő. A modern nyílászáróval rendelkező lakásoknál ugyanis előfordulhat, hogy az ablakokon nincsen légbevezető. Így a kéményen nem tud kimenni az égéstermék, mert nincsen utánpótlás levegő, magyarul huzat. Ha valamelyik háznál két évvel ezelőtt is előfordult már ez a hiba, akkor előírjuk, hogy hatvan napon belül a tulajdonosnak ki kell javítani a hibát.

– Összességében jó állapotúak a somogyi kémények – emelte ki a megyei csoportvezető. – Ahhoz képest, hogy vannak ötven, hatvan éves kémények is, ahol nem csináltak utólagos bekötéseket, ott nincsen nagy baj, viszont nagyon sok olyan rákötési helyet készítenek utólag, ami megsérti a kémény állapotát. Jelenleg mintegy féltucat társasház kéménye van felújítás alatt, mert amikor kamerával megvizsgáltuk, kiderült, hogy sérültek – fogalmazott Farkas József.

Hozzátette: betartják az alapvető egészségügyi előírásokat, a kéményseprők visznek magukkal szájkendőt, de maszk is van náluk. Az elmúlt egy hét tapasztalatai szerint az emberek mindenhol készségesen fogadták a kéményseprőket.

Digitalizálnak

Somogyban harmincegy kéményseprő dolgozik, de olykor-olykor három főállású tűzoltó is besegít a munkába. Marcaliban, Nagyatádon, Siófokon található mesteriroda, a központ pedig Kaposváron van. Farkas József kiemelte: az elmúlt három hónapban sem tétlenkedtek, munkatársai a papíralapon kiállított tanúsítványokat rögzítették digitálisan, régebben ugyanis nem volt elektronikus adatrögzítés. Ezzel a feladattal még nem végeztek, de várhatóan két hét múlva már valamennyi papírra írt adat digitalizálva lesz.

A megyei csoportvezető hozzátette: a somogyi kéményseprő állomány fiatalnak számít, csak a mester szakemberek idősebbek. Az utánpótlás folyamatos, jelenleg is két fiatal jár kéményseprő iskolába és várhatóan szeptemberben befejezik tanulmányaikat. Két másik fiatal pedig most kezdi majd el az iskolát és ha sikerül a vizsgájuk, akkor jövő tavasszal válnak kéményseprővé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában