Minden napra Balaton

2020.07.15. 15:59

Ismét forralás nélkül fogyasztható a kiliti víz

A Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya által kiadott határozat alapján a szerdától már fogyasztható a vezetékes ivóvíz Siófok Kiliti városrészében.

Koszorus R.

A DRV Zrt. fertőtlenítette a vízellátó rendszert, s miután az elmúlt napok vízmintavételi vizsgálatainak eredményei alapján a vízminőség helyreállt, forralásra a továbbiakban nincs szükség.

Azután rendelt el július 6-ával korlátozást a hatóság Kilitin a csapvíz fogyasztására, hogy baktérium került a hálózatba. A DRV Zrt. a szennyeződés kimutatását követően folyamatosan végezte a kiliti ivóvízhálózat és a víztároló mosatását. Emellett rendszeresen ellenőrizték a víz összetételét, s tették mindezt nem csak Kilitire, de Siófokra és a környező településekre vonatkozóan.

A cég azt közölte, minden erejét a probléma megoldására fókuszálta: munkaerő-átcsoportosításokkal és rendkívüli munkavégzés elrendelésével. A DRV Zrt. munkatársai sokszor munkaidőn túl, hétvégéken is azon dolgoztak, hogy a szennyeződés forrását megtalálják és a lehető legrövidebb időn belül megszüntessék azt.

Arról korábban lapunk is beszámolt, hogy vélhetően illegális rákötés okozta a zavart a rendszerben. A társaság már többször is találkozott azzal a jelenséggel, hogy adott ingatlanon a fúrt kutat rákötötték az ingatlan belső vízhálózatán keresztül a közüzemi hálózatra. Ez tilos és veszélyes is, hiszen ha a kút szivattyúját elindítják ellennyomás keletkezik, s így a kút vize bejut a közüzemi hálózatba.

Az nem derült ki, hol kötöttek engedély nélkül a hálózatra, ahogy az sem mi okozta a szennyezést. Ám azt vélelmezik az illegális rátáplálás időközben megszűnt, ennek ellenére folytatják az ellenőrzéseket.

A cég az elmúlt években többször is találkozott azzal a jelenséggel, hogy adott ingatlanon a saját, fúrt kutat rákötötték az ingatlan belső vízhálózatán keresztül a közüzemi hálózatra. Ez jogszabályilag tilos és veszélyes is, hiszen ha a kút szivattyúját elindítják, ellennyomás keletkezik. Ez pedig visszajuttathatja a kút által termelt vizet a közüzemi hálózatba, így a be nem vizsgált, esetleg fertőzött víz a hálózatba kerül.

Ez már csak azért is valószínű, mert a hazánkban található ásott vagy fúrt kutak többsége nem engedélyezett, nem ismert belső szerkezetük és általában talajvizet termelnek ki. Ezek pedig nagy többségben szennyezettek műtrágyával, növényvédőszer-maradványokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában