Erzsébet-tábor

2020.07.28. 11:00

Lovasíjászatot csodáltak és biciklitúrát is teljesítettek a táborozók

Somogyban is népszerűek a napközis jelleggel működő Erzsébet-táborok. Két hónapon keresztül országszerte mintegy 80 ezer gyermek töltheti a szünidőt tartalmas és élménydús programokkal, kirándulásokkal.

Andricz Gabriella

Az állami támogatással életre hívott táborokat nyolc héten át 1100 intézmény szervezi az 1–8. évfolyamos gyerekeknek az ország 800 településén. Nagybajomban húsz gyermek vett részt abban a helytörténeti táborban, amelyet a helyi kulturális intézmény szervezett. A napközik programjai tematikusak, varázsló-, színjátszó-, indián- és kalóztábor is várja a gyerekeket. A napközis táborok megvalósítását ötödik éve koordinálja az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány.

– Kevesebb mint egy nap alatt betelt a meghirdetett létszám, és nemcsak azért, mert a szülőknek nehéz megoldani a gyermekek elhelyezését, hanem olyan programkínálatot állítottunk össze, amely a kerékpártúrától kezdve a múzeumlátogatáson át a táncházig bezárólag több mindent tartalmazott – mondta el Rázsits Veronika, a Nagybajomi Kulturális Intézmény vezetője.

– Jártunk a kaposmérői Kassai-völgyben, ahol a hungarikumnak számító magyar lovasíjászatot ismerhették meg a gyerekek Kassai Lajos vezetésével. Elkerékpároztunk Homokpusztára, ahol a tanösvény hat állomásán Glatz Róbert természetvédelmi őr kalauzolta végig a gyerekeket, Belső-Somogy természeti érdekességeit bemutatva. Tartottunk társasjátéknapot, amelyre a Nemzeti Művelődési Intézet Somogy Megyei Igazgatósága hungarikumos játékokat hozott, délután pedig a gyerekek kitörő örömére a Koroknyai vár árkában számháborúzhattak. A gyerekek előadást hallhattak Ballér Jánosnétól és Major Tibor helyi lakosoktól a nagybajomi kúriákról, majd ehhez kapcsolódóan feladatokat oldottak meg, majd ellátogattak a Sárközy István Helytörténeti Gyűjteménybe, ahol Deák Varga József kalauzolta végig a gyerekeket.

A gyerekektől a legnagyobb erőkifejtést a Nagybajom – Mesztegnyő közötti kerékpártúra követelte, amelyet földúton tettek meg, érintve a soponyai és búsvári halastavakat. Oda-vissza 37 kilométert tekertek. Mesztegnyőn Kövesdiné Panyi Antónia a faluházban fogadta a csapatot egy nagy pihenőre és tárlatvezetésre.

– Tartalmas héten vagyunk túl, amely mind a gyerekeknek, mind a felnőtt kísérőknek tartogatott újdonságokat – tette hozzá a szervező. A táborok szervezésére és megvalósítására iskolák, családsegítő szolgálatok és központok, valamint kötelező közművelődési feladatokat ellátó intézmények jelentkezhettek. Mindemellett a napközikben az idén higiéniai oktatást is kellett tartani, amelyet az alapítvány egy gyerekek számára készített oktató videóval segített, a táboroztatóknak szintén egy filmen keresztül tartott felkészítést, amelyben az érvényes járványügyi előírásokat és egészségügyi javaslatokat ismertette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában