Minden napra Balaton

2020.07.26. 09:00

Megnehezítheti a pancsolást a sok kékalga

Tömegesen jelentek meg kékalgák a Balaton vízfelszínén. A Balatoni Limnológiai Intézet napokban vett mintái azt mutatják, hogy a kékalgák mennyisége meghaladta az egészségügyi határértéket a Keszthelyi- és a Szigligeti-medencében.

Góz Lilla

Közkedveltek a balatoni szabadstrandok

Fotó: Lang Róbert

– Hetek óta tapasztaljuk, hogy összefüggő kékalga jelent meg a strandok partjainál – mondta el lapunknak Lombár Gábor polgármester. Hozzátette: a Balatoni Szövetség elnökeként januárban kezdeményezte, hogy a tó ökológiáját szem előtt tartva szakemberekkel tartsanak egy konferenciát, de ez a koronavírus-járvány miatt elmaradt. Lombár Gábor kiemelte: a tó északi részén megkezdődtek a kotrások, de hogy milyen hatással lesz ez a déli területekre, azt nem lehet tudni.

– A települések várják az instrukciókat a szakhatóságoktól, mi a teendőjük, mit kell lépniük az algásodás tekintetében, továbbá sűrűbb vízminőség-ellenőrzéseket javaslok – emelte ki a fenyvesi polgármester. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság azt közölte, rendkívüli gyorsasággal megkezdték a munkát a kotrógépek a Balaton nyugati medencéjében a víz megnövekedett algamennyisége miatt. Akkreditált laboratóriumukban a múlt héten a határértéket jelentősen meghaladó klorofill-A-szinteket mértek a tó nyugati medencéjében, így harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendeltek el.

– Két kotrógép csöveken keresztül a zagytérre juttatja el az iszapot, egy másik pedig porszívós rendszerben tisztítja a Balaton vizét – mondta el Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság sajtószóvivője. A kotrási munkák mellett elindul egy monitorozás is, vagyis a szakemberek folyamatosan vizsgálják az iszapot és a kotrás hatékonyságát. 2019 nyarán is tapasztalható volt egy nagyobb méretű algaszaporodás a tóban. Mintegy négy évtizeddel ezelőtt pedig a túlszaporodásuk veszélyeztette az emberi vízhasználatot.

Határérték felett

A Balatoni Limnológiai Intézet azt közölte: az algák elszaporodása a tó nyugati területeit, a Keszthelyi- és a Szigligeti-medencét érintik. Az elmúlt napokban számos bejelentés érkezett – Alsóbélatelep, Fonyód, Balatonmáriafürdő, Balatongyörök, Vonyarcvashegy, Balatonfenyves, Balatonboglár térségéből – intézetükhöz azzal kapcsolatban, hogy szabad szemmel észlelhető algavirágzást észleltek a parti régióban.

A cianobaktériumok, azaz a kékalgák mennyisége meghaladta az egészségügyi határértéket a víz felszínén, emellett a Keszthelyi-medence közepén mértek 70 mikrogramm per liter klorofillkoncentrációt. Az algák általánosan nem jelentenek veszélyt. A gond az, hogy vannak olyan algák, amelyek képesek toxin, vagyis méreganyag termelésére. Ezek a méreganyagok, ha nagy mennyiségben vannak jelen a vízben, fürdés közben bőrirritációt, súlyosabb esetben emésztőszervi problémákat, hasmenést okozhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában