Minden napra Balaton

2020.07.20. 11:30

Nem mindegy, hogy mennyit költünk egy nyaralás során

Igények és lehetőségek. A nyaralást ez a két dolog erőteljesen befolyásolja, így aztán a balatoni szálláskínálatban ezek mentén lehet kalandozni. Vannak luxus­szállások sok pénzért, de a megfizethető kategóriában is bőséges a kínálat.

Kolumbán Tünde

Fotó: ANDRASSY Zoltan

Évtizedes tendencia, hogy a nyári főszezon indulásával párhuzamosan előkerül a külföld-Balaton párhuzam, és ebben az árszínvonalat olykor erőteljesen karikírozva tálalják a vendégek és gyakorta a média is. A drága és rossz lángos viszonya és az ebből következő általánosítás már szinte ősidőktől való, még akkor is, ha bizonyos esetekben megállja helyét a kritika. Az előtérbe most épp a balatoni szállások kerültek, amikről szálláskereső turisták véleményei alapján lehet olvasni a sajtóban, erőteljes negatív felhanggal. A panaszok túlárazásról és silány minőségről szólnak.

A szállásközvetítő oldalak kínálata, a szállodák és apartmanok weboldalain fellelhető árak és az általunk megkérdezett turisztikai szakemberek elmondása alapján sem lehet olyan megállapítást tenni, hogy ebben a szezonban durván megugrottak volna az árak a tavalyihoz képest. Szentpéteri Ildikó, a siófoki Tourinform Iroda vezetője azt mondja: a siófoki nagy szálláshelyek és több apartmantulajdonos még a veszélyhelyzet idején hozott egy olyan közös, íratlan döntést, hogy nem emelnek árat. A turisztikai szakember szerint ezt a megállapodást be is tartják a szállásadók. Az árakat illetően eddig még nem kaptak panaszt az érdeklődő vendégek részéről. Szentpéteri Ildikó azt tapasztalja, hogy a foglalások most indultak meg igazán, a hétvégék mellett már a hétköznapok is kezdenek telt házasba fordulni a magánszálláshelyek esetében is. A magánszállásadóktól egyébként olyan visszajelzések is érkeznek feléjük, hogy a korlátozott férőhelyekre beindult a licitálás a vendégek között.

A magánszállások esetében egyébként elmondható, hogy az árak a parttól távolodva akár a felére is eshetnek. Míg egy vízparti apartmanban átlagosan 15 ezer forintot kell fizetni egy éjszaka tartózkodás­ért, addig néhány utcával távolabb a tótól már 7 ezerért is kínálnak szállást. Az apartmanok esetében a felszereltségtől függően nagyban változhat ár, és az is biztos, hogy egy viszonylag új építésű, akár luxusfelszereltségű, medencés szálláshely ára egy átlagfizetésből élő, négytagú család számára megfizethetetlen. Ám a többség azért a lehetőségeihez mérten keres szálláshelyet magának a Balatonnál, és viszonylag kevesen vannak azok a mazochisták, akik csak azért pörgetnek a számukra elérhetetlennek tűnő kínálatban, hogy aztán negatív tapasztalataikról számolhassanak be.

Zamárdiban például a 10-es skálán 9,9-re értékelt, vízparti, extra apartmanban eltöltött 4 nap, 3 éjszaka kerülhet akár félmillió forintjába is egy négyfős családnak, de ha a kétgyermekes családnak kisebbek az igényei és költési lehetőségei korlátozottabbak, akkor ugyancsak Zamárdiban 100 ezer forintért is eltölthet 3 éjszakát egy 8,8-as értékeléssel bíró, partközeli szálláson.

A minősítésben azonos csillagozású déli parti szállodák árai között nincsenek hatalmas különbségek, igaz, hely sincs már nagyon. A szállásközvetítő oldalakon kevés a szabad időpont a hónap utolsó felére, pláne augusztusra. Tóth Gergely, a siófoki CE Pláza és a Napfény hotelek vezetője az mondta, szabad hely náluk is csak elvétve akad. A vendégek átlagosan 3 éjszakára foglalnak náluk, ez egy kétgyermekes családnak náluk 130–150 ezer forintjába kerülhet. A szállodavezető panaszt nem tapasztalt az árakat illetően, azt viszont igen, hogy a kormányzat által biztosított SZÉP-kártyás kedvezmények meghozták a hozzájuk fűzött reményeket, hiszen a korábbiakhoz képest is jelentősen emelkedett azoknak az aránya, akik SZÉP-kártyával fizetnek.

Kapják az értesítéseket a nyertesek

– Sajnálatos és elkeserítő, hogy minden évben megjelennek olyan állítások a Balatonnal kapcsolatban, amelyek nem állják meg a helyüket. Drasztikus áremelés sehol sem tapasztalható, azt viszont látjuk, hogy egyre jobban telnek fel a szállások már a hétköznapokon is, és összességében óriási az érdeklődés a Balaton iránt – emelte ki Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke, aki – mint mondta – azzal a jó hírrel is szolgálhat, hogy a magánszálláshelyek fejlesztésére kiírt pályázat résztvevői sorra kapják a visszajelzést a Magyar Turisztikai Ügynökségtől pályázatuk pozitív elbírálásáról. A balatonföldvári Bolygó család is a szerencsések között van, ők néhány napja értesültek arról, hogy 3 millió forintból újíthatják fel az apartmant. Egyelőre még tervezgetik, hogy mi fér bele a költségvetésbe, de az biztos, hogy nemcsak bent, hanem a kertben is szeretnének fejleszteni a nyár elmúltával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában