képzőhely

2020.07.02. 17:30

Óbudáról vezérlik a kaposvári robotokat

A következő évtized járműipari technológiai központjává válhat Kaposvár, miután egy csúcstechnológiás képzőközpontot építenek.

K. G.

Fotó: TIBOR KOVACS

Többek között ez hangzott el azon az összejövetelen, amelyen a szeptembertől induló kaposvári villamosmérnök képzés megteremtéséről írt alá együttműködési nyilatkozat az Óbudai Egyetem, a Robert Bosch Kft. vezetése, valamint Kaposvár polgármestere a városházán. A dokumentumokban rögzítették a fejlesztési irányokat a mesterséges intelligencia, a robotika, a precíziós gazdálkodás és az önvezető járművek tématerületein belül.

Szita Károly köszöntőjében kiemelte: a város XXI. századi újraiparosítása azt a célt szolgálja, hogy jobban éljenek a kaposváriak, versenyképes tudást teremtsenek a városban. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora leírta azt a Közép-Európában egyedülálló megoldást, ahogyan a virtualizált robotikai kutatásfejlesztési központ működik majd: a budapesti székhelyről lehet manipulálni a kaposvári telephelyen lévő robotokat. Szászi István, a Robert Bosch Kft. fejlesztési igazgatója kijelentette: hosszú távra terveznek, 2030-ig bővülő képzésre számítanak. A világcég Magyarországon 15 ezer embernek ad munkát. Podráczky Judit, a Kaposvári Egyetem oktatási rektorhelyettese megjegyezte: a műszaki érdeklődésű fiatalokat helyben tarthatják majd a világszínvonalú képzéssel.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese az ünnepségen kijelentette: a kaposvári villamosmérnök képzés megteremtése mérföldkő a magyar műszaki felsőoktatás történetében. Hozzátette: fontos cél, hogy a magyar kutatási szféra megméresse magát a globális értékteremtésben, erre a járvány utáni világban egyre nagyobb szükségünk van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában