cukiság

2020.07.03. 20:00

Szaniszlót, a bölényborjút pótszülő neveli cumisüvegből

Mindössze pár hetes, de már elérte a hetven kilót. Szaniszló a legfiatalabb lakója a kaposmérői bölényfarmnak.

Góz Lilla

Mivel anyja nem fogadta el, ezért cumisüvegből táplálják, egy nap hat liter tejet megeszik, így súlya egy kilóval gyarapszik naponta. Mint a pulikutya, úgy követi pótanyját a kaposmérői bölényfarm legfiatalabb lakója.

– Az anyaállat első borja volt és a szarvasmarhafajtáknál előfordulhat, hogy nem gondozza, nem táplálja kicsinyét, így nekünk kellett felnevelni helyette – mondta el Gelencsér László, a bölényfarm tulajdonosa. Hozzátette: próbálták visszatenni a többi állat közé a kicsit, de nem fogadták el és félő volt, hogy kiszárad, ha nem veszik gondozásba. A borjak általában 25 kilogrammal jönnek a világra.

 

– Naponta háromszor cumisüvegből kap tejport, már hat litert elfogyaszt, súlya egy kilóval gyarapszik minden nap és kezdi már felfedezni a füvet is – mondta el gondozója. Bő két hétig még külön tartják karámban a borjút és utána kerülhet újra a csordába.

– Tizenhat év alatt ez az első olyan alkalom, hogy az anyja helyett mi neveljük fel a borjút, a Szaniszló nevet kapta lányaimtól, mert ez a név volt a születésnapjához legközelebb eső férfinév – mondta el Gelencsér László. Kaposmérői farmján harminc bölénye legel tizenhét hektárnyi területen. Bár hobbinak indult a tenyésztés számára, de mára fontos értékmentés is lett ennek a populációnak a fenntartása. Ráadásul bekerült a somogyi és a zselici értéktárba is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában