Dezurbanizáció

2020.07.08. 11:30

Szolgálati lakással csábítják a falukba az embereket

Több mint százötvenmillió forintból nyolc somogyi településen újulnak meg szolgálati lakások. Az önkormányzatok a korszerűsítésre a Magyar Falu Programban nyertek támogatást. A lakásokat általában pedagógusoknak és egészségügyi dolgozóknak biztosítják.

Marosi Gábor

Fotó: ANDRASSY Zoltan

Egy hónappal ezelőtt kezdődött el a vései szolgálati lakás felújítása. A szakemberek a külső munkálatokat már befejezték, így az új tető és a húsz centiméteres szigetelés is rákerült az épületre. Bertók László polgármester megkeresésünkre elmondta: jelenleg a nyolcvan négyzetméteres ház belső korszerűsítése zajlik. Kicserélik a régi parkettát és más burkolatot, de új nyílászárókat és kazánt is beépítenek.A szolgálati lakásban az iskola igazgatója lakik, és a felújítás után is ő költözik vissza. A kivitelező jól halad a munkával, várhatóan a tervezett időpontig, augusztus 31-ig teljesen megújul az épület.

Andocson is megállás nélkül dolgoznak a szakemberek. Az önkormányzat két szolgálati lakás felújítására nyert támogatás. Az egyik épület korszerűsítése februárban kezdődött és hamarosan befejeződik, a másiknak pedig hamarosan nekiállnak. Fűtést korszerűsítenek, hőszigetelnek és a tetőt is rendbe rakják. – Egy pedagógust szeretnénk idecsábítani – fogalmazott Werner Józsefné polgármester.

– Ez az egyik oka, amiért felújítjuk az épületeinket, de épül a bölcsőde is, ezért szükség lesz majd munkaerőre. Az egyik lakás nyolcvan, a másik kilencven négyzetméteres. Mindkét házhoz nagy udvar és kert tartozik, ezért fiataloknak és családosoknak is ideális – tette hozzá a település vezetője.

Magyaratádon jól halad a szolgálati lakás felújítása. Várhatóan heteken belül teljesen megújul a régi épület. Takács János polgármester elmondta: az elmúlt hónapokban kicserélték a villamos hálózatot, a régi járólapot és újravakolták a belső falakat. A hetven négyzetméteres ingatlanban korábban a háziorvos lakott, de mivel nyugdíjba ment és vásárolt magának egy ingatlant, megüresedett a lakás. A felújított házban az új orvosnak szeretnének helyet adni.

Többmilliós segítséget nyújt a program a kistelepülések számára

A Somogy Megyei Önkormányzat adatai szerint a nyolc somogyi település közül Vése kapta a legtöbb támogatást. Szolgálati lakás felújításra harmincmillió forintot nyert az önkormányzat. Zimányba két forint híján, huszonötmillió forint támogatás jutott, de majdnem ennyit kapott Andocs is. A somodori önkormányzat csaknem huszonhárommilliót, a magyaratádi húszat, a látrányi és a somogysárdi mintegy tizenötmilliót, Kutas pedig hét és fél millió forintot fordíthat korszerűsítésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában